След разкриването на шпионската афера, свързана с бившия служител на австрийската Държавна сигурност Егисто От, федералният канцлер Карл Нехамер призова да бъдат дадени повече правомощия на разузнавателните служби, съобщиха местни медии.

Исканото от Зелените затягане на параграфа за шпионажа има смисъл само ако се засили и защитата, т. е. възможностите на разузнавателните служби, заяви Нехамер пред журналисти по време на официалното си посещение във Франция.

Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване и военните разузнавателни служби трябва да получат „повече инструменти“, за да могат да предприемат действия срещу враждебни разузнавателни служби, тъй като „шпионите не се разкриват сами“, коментира той.

По-конкретно това включва прехващане на кодирани комуникации в онлайн приложения и по-лесно конфискуване на подозрително техническо оборудване, поясни австрийският канцлер. Той се аргументира, че понастоящем властите не са в състояние да „разкрият прикрити самоличности“.

Затягането на мерките, предвидени в закона, само по себе си „е погрешно“, тъй като ако не бъдат предоставени допълнителни правомощия за разузнавателните служби, на практика няма да се промени нищо, предупреди Нехамер.

Австрийският канцлер заяви още, че във всеки случай приема резултатите от разследването „много сериозно“, случаят е „въпрос на национална сигурност“ и „сериозно предупреждение за нас“. Необходима е яснота и „спешно изясняване“, за да се види „какво още ще излезе наяве“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *