ноември 16, 2021
11 11 11 AM
Как да използвате степер ефективно
Какво е изграждане на тераси?
В какво се състоят вътрешните ремонти?
Полезни съвети при ОВК инсталации
Любовта и кулинарията с Нахрани ме
10 – Нестандартни кухненски джаджи
3 Скъпи храни които да не купувате
Чудната скала от езерото „Burman Lake“ в Канада
Мадейра островът на орхидейте
Всяка жена трябва да има седем задължителни модела дамски обувки
Latest Post
Как да използвате степер ефективно Какво е изграждане на тераси? В какво се състоят вътрешните ремонти? Полезни съвети при ОВК инсталации Любовта и кулинарията с Нахрани ме 10 – Нестандартни кухненски джаджи 3 Скъпи храни които да не купувате Чудната скала от езерото „Burman Lake“ в Канада Мадейра островът на орхидейте Всяка жена трябва да има седем задължителни модела дамски обувки

С какво се отличава осветлението в банята – характеристики и особености

Spread the love

Равномерното разпределение на светлината в банята е изключително важно за правилната й употреба.

Тук ние извършваме хигиенните си процедури, като къпане, гримиране, миене и т.н., а в този случай яркостта на светлината е важна за нашата безопасност. В този материал ще разгледаме видовете осветителни тела, правилният им избор и някои препоръки за техния брой.

КАКВИ ВИДОВЕ ИМА?

Пазарът е претрупан с разнообразие от водоустойчиви видове лампи за помещения с влажна среда, но по-долу ще разгледаме масово употребяваните. Това са:

 • LED-крушките, чийто предимства са в тяхната яркост на осветеност, пестене на електроенергия и дълготрайност. Те са многократно по-издръжливи (около 100 000 часа) от аналозите им с нажежаема жичка;
 • лунички – представляват модули за вграждане, които пестят пространство и директно се интегрират в тавана. Има варианти със степен на IP влагозащита;
 • аплици – съществуват модели за горен или стенен (вертикален) монтаж. Те се отличават по своя дизайн. Някои разновидности дори позволяват ръчното насочване на светленния поток;
 • плафони – те също се отличават по своя дизайн, като някои са предназначени за вграждане, а други се монтират на тавана или на стената;
 • шкафове с осветление – в съвременното санитарно оборудване се предлагат мебели с вградени в тях лампи, позволяващи ни по-добре да виждаме съдържанието вътре в тях.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БРОЙ ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА И ИНТЕНЗИТЕТ НА СВЕТЛИНАТА

Трябва да се знае, че прекомерната осветеност не е за препоръчване, защото тя може да има заслепяващ ефект, което нарушава комфорта при употреба. Всичко трябва да е в умерени граници. Според големината на помещението, конфигурацията на разположението и броя е различен. Ще го разделим на три основни групи:

 1. Горно – ако помещението е с малки размери е достатъчно използването на един среден по големина плафон в средата на тавана. Ако е по-обширно могат да се използват и два – по един от двата му края.
 2. Работно – най-използваната зона, която в повечето случаи е край мивката и огледалото. Там се поставят два допълнителни осветителни прибора, подобряващи видимостта. За предпочитане е те да са гъвкави за да насочваме светлинния поток по наше желание.
 3. Долно – тук по скоро се изпълнява декоративна, отколкото функционална роля. Оригиналната и съвременна баня е оформена с допълнителни архитектурни елементи, като: пиедестал, стъпала или ниши с вградено осветление под формата на многоцветни илюминации.

Прекомерната осветеност разваля удоволствието и комфорта, а също може да действа на нервната система и зрението. Съществуват определени норми, оказващи нужното количество лумени (яркостта) на квадратен метър площ.

В нашия случай са достатъчни 200 лумена на 1 м²: Според различните варианти на светлинните излъчватели съществуват следните стойности:

 • с нажежаем жичка 25W  ̴ 200 лм; 100W  ̴ 1350 лм;
 • луминисцентна 40W  ̴ 2000 лм; 200W  ̴ 1500 лм;
 • LED 40-80W  ̴ 6000 лм.

Изберете правилното осветление за Вашата баня

Винаги подбора се базира на личните ни предпочитания и виждания за нещата, но по-горе описаните препоръки и дадени стойности са се доказали във времето, че са най-оптимални и предоставят нужните очаквания. Последната фаза от избора е дизайна на отделните тела. Той трябва да е единен и органично да се вписва в интериора, така че да допълни и дори да завърши общата картина.

Ние Ви препоръчваме да прегледате настоящите ни предложения и да изберете най-добрите според вас. А ако изпитвате затруднения, свържете се с консултантите ни и те с радост ще съдействат. Заповядайте, очакваме Ви!

Facebook Comments