Списание National Geographic, което се издава на английски и на още 39 други езика по целия свят, посвети октомврийския си брой на поета и революционер Христо Ботев. В него авторът Любомир Кюмюрджиев описва къде и как посреща гибелта си великият син на България. Поставя се въпросът, отнася ли в гроба си някаква мрачна тайна единият от създателите на Ботевата чета, Никола Обретенов?

4d091f98decbe38de4c224df8978d0a2

 

Изследователите още търсят отговорите на тези въпроси, а сред тях вече се нарежда и екипът на National Geographic България.
Самата Ботева гибел разпалва страсти, подозрения, обвинения и контраобвинения и до днес. Авторът описва това, което пази народната памет за своя поет и това, което историците знаят за живота и смъртта му.

„…Масово известни са предимно клишетата за Ботев, създадени от Иван Вазов и Захари Стоянов. Самият Стоянов, първият биограф на воеводата, пише, че „героят“ трябва да загине впечатляващо, поетично… и, образно казано, удря високото му чело с турски куршум!“ Интересно е да се отбележи, че след смъртта на Ботев четниците се сбогуват с предводителя си, целувайки го по челото. Никой не споменава то да е било раздробено от куршум или поне окървавено. Дни по-късно, когато са заловени и последните разпръснати четници, османците изземат от Никола Обретенов карта, носена от Ботев във вътрешния джоб на мундира му, над сърцето. Самата карта не достига до нас, но всички, които са я видели, единодушно твърдят, че тя е била пробита и кървава. Смъртта на поета революционер е кулминация на загадките, съпътстващи цялата му биография.“

Източник: http://www.cross.bg/

Коментари

коментара