1366131569-amazonAmazon познава така добре потребителите си, че иска да изпраща пратките им, преди да са ги поръчали, пише Wall Street Journal. Интернет търговецът от Сиатъл е получил патент за “очаквана доставка”, метод за изпращане на пратки, преди клиентите да са кликнали върху бутона „купувам”.
Технологията може да съкрати времето за доставка и още повече да ограничи пазаруването във физическия свят. Amazon твърди, че може да опакова и доставя продукти, които очаква, че клиентите му ще искат, но все още не са поръчали. Според патента пакетите ще чакат в складовете, готови да бъдат натоварени, докато пристигне поръчка от клиента.
За реши какво да приготви за изпращане Amazon ще анализира предишни поръчки, търсения на продукти, списъци с желани стоки, съдържание на количката за пазаруване, върнати продукти и дори колко дълго един интернет потребител държи курсора върху дадена стока. Според анализатора от консултантската компания Forrester Сучарита Мулпуру „изглежда, че Amazon ще извлече полза от огромната си база данни”.
Алгоритъмът на интернет гиганта може да доведе и до грешки и разходи за връщане на пратки. За да минимализира тези разходи Amazon обмисля да дава на клиентите намаления или да превръща нежеланите доставки в подаръци. „Доставянето на пратка, която да бъде промоционален подарък може да бъде използвано за изграждането на добра репутация”, се казва в патента.

източник: агенция „Фокус“

Коментари

коментара