Амазония се простира на 7 млн. кв. км в Южна Америка, като тропическите гори заемат повече от 5.5 млн. кв. км. Над половината от този огромен регион се намира в Бразилия, а останалата част – в Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана. Може би не знаете, но около 90% от храната, която ядат хората днес, произхожда от горите на Амазонка. Макар днес голяма част от културите да се отглеждат в други страни, повечето от тях могат да се видят в диво състояние в дъждовните гори на Южна Америка. В Амазония са открити над 3000 вида плодове, като едва 200 от тях се разпространяват и консумират в цивилизования свят.

2165773t81h5532

В река Амазонка можете да видите кръвожадните пирани, които плуват на стада и могат да изядат за минути средно голямо животно. Пиранята не е единственото опасно същество във водите на реката. В по-плитките зони се крие огромната анаконда, която може да нападне животни с големината на коза. Смята се, че все още има около 50 племена, които обитават джунглата и никога не са осъществявали какъвто и да е контакт с останалата част на света.

Jurong-Bird-Park

Амазонската джунгла е най-старата на планетата. Макар да не се знае с точност и сигурност, учените смятат, че дъждовните гори покрай реката са на възраст 100 милиона години.bosque-tropical-1

Panthera onca Jaguar Brazil

Коментари

коментара