timthumb.php

Гарет Питърсън, който е само на 18 месеца е бил прикован към болничната апаратура заради рядко дихателно заболяване и дори най-малкото движение е причинявало задушаване, пише CNET. Детето не е могло да се прибере удома при родителите си, но лекарите са успели да се справят с проблема, благодарение на 3D-принтирана трахеална шина.
С помощта на технология, разработена от изследователи от Мичиганския университет, Гарет вече има изработена специално за него шина. Тя е принтирана на базата на 3D модел, направен с компютърна томография на трахеята и бронхите на бебето. Шината поддържа дихателните му пътища отворени и Гарет вече няма нужда да е свързан с апаратите в болницата.
Шината е триизмерно принтирана от поликапролактон – вид биополимер, който в рамките на няколко години ще бъде абсорбиран от тялото. Дотогава дихталните пътища на Гарет ще трябва да са достатъчно силни, за да стоят отворени без помощ отвън.
Технологията се използва за втори път, като първия път е била приложена при бебе със същото състояние миналата година. То вече е навършило две години и се чувства добре, като няма и помен от симптомите на заболяването.

Агенция „Фокус“

Коментари

коментара