У нас има много реки, като преминаването им става по мостове. Днес ще ви представим най-зрелищните и опасни мостове в България.

Започваме с Дяволския мост край Ардино. Той хвърля снага над река Арда. Днешният мост  е направен от майстор Димитър, като основите му лежат върху тези на стар римски мост. Според древното поверие по камъните на моста личат стъпките на Сатаната и затова се нарича дяволски. Затова всеки, който го прекоси, рискува да си навлече доста години лош живот. Местните смятат, че при слънчево и ясно време под моста може да се види отражението на Дявола във водата.

Dyavolskia-most

Дяволският мост

Dyavolskia-most

В средата се вижда изображението на Дявола

Следващият мост, който ще представим на вашето внимание, се нарича Беленски и се намира край  Бяла. Мостът над река Янтра се счита за високо постижение на родното архитектурно изкуство. Построен от Колю Фичето, който е поставил на 14-те му свода релефни изображения на животни. По-късно при укрепването му оригиналния облик е променен, а наводнение отнася четири от сводовете му. Днес мостът е пешеходен. Изграденият до него нов мост за превозни средства се свързва с голяма трагедия. На 7 декември 2006-та година камион блъска автобус с 30 души, който пада от моста. Жертвите са над 18, а катастрофата е една от на-тежките в родната ни история.

belenski-most

Беленски мост

Завършваме темата за мостовете с Кадин мост. Той се намира на входа на село Невестино, Кюстендилско и затова се нарича още Невестин. Историята му е свързана с легенда, която разказва как по време на градежа му трима братя през деня строели, но през нощта реката събаряла строеното. Затова те решили да сложат в темелите му първата жена, която им донесе храна. Появила се Струма – жената на най-малкия брат. Тя носила в ръцете си кърмаче, но въпреки това братята я вградили в основите.

kadin-most

Коментари

коментара