20140427125310-20140424.ywbfrlzbyeНа 27 април 1965 г. в САЩ са патентовани пелените за еднократна употреба с търговската марка „памперс”. Техен създател е Виктор Милз – американски химик, водещ технолог в компанията „Procter&Gamble” и същевременно дядо на трима малки внуци.
Историята на създаването на памперсите започва далеч по-рано, когато на Милз му се налага да се грижи за внуците си. Сблъсквайки се с многото неудобства при смяна на пелените, той се досеща – не трябва да се перат, а да се изхвърлят! Той разбира, че тази нова универсална еднократна пелена (от материал добре попиваща течности и не ограничаваща движенията на детето) трябва да се сменя бързо и без усложнения, а после просто да се изхвърли.

Идеята на Милз е да се създаде сгъваема плънка с висока поглъщателна способност, като тя се вмести в найлонови гащички с особена форма.

Милз изпитва първите модели на собствените си внуци. Домашните изпитания потвърждават перспективността на идеята. Но американските потребители реагират отрицателно на новия продукт, тъй като условията на изпитанията са избрани крайно неблагоприятно.

Памперсите са експериментирани през лятото в град Далас, когато температурата не пада под +30 С. Заради найлоновите гащи при тази температура кожата на бебето веднага се възпалява.

Изобретението е подложено на усъвършенствания и следващите изпитания през март 1959 г. полагат началото на успешното масово използване на еднократните памперси.

Създателите се отказват от плътния полиетилен, изделието става значително по-меко, по-добре попива влагата. Две трети от семействата, участвали в експеримента, признават, че новите памперси са по-добри от старите.

Положителните мнения забележимо активизират ентусиазма не само на Милз, но и на ръководството на компанията „Procter&Gamble”. Новото изделие е наречено „памперс” от английската дума pamper – (галя, глезя). Незабавно е създадено оборудване за масово производство на еднократни памперси, които влизат в продажба и веднага се изчерпват.

От времето на изобретяване на памперсите, технологията на производството им и материалите се усъвършенстват. Съвременните памперси изключват контакта на нежната кожа на бебето с дразнещи вещества, намаляват контакта й с влагата, възпрепятстват триенето. Произвеждат се различни видове и размери според пола и теглото на детето.

Наред с детските памперси сега съществуват и памперси за възрастни и дори за животни. Без това практично изобретение не минава нито един космически полет. Използват се при продължителни автомобилни състезания или при полети с рекордна продължителност.

На световния пазар годишно се продават памперси за милиарди долари. /blitz.bg

Коментари

коментара