бг131129-78

Интересни факти е рубрика, в която ще ви представяме онези куриози от миналото ни, които и до днес са обект на множество дискусии. Несъмнено историята ни изобилства от случки и събития, които се оказват предопределящи за развитието на страната ни през годините. Тук ще се опитаме да ви изложим най-интересните от тях и да ви ги представим по възможно най-атрактивен начин.

В този брой на рубриката „Интересни факти“ решихме по един различен начин да ви „поднесем“ информацията, която сме подготвили. Вместо текст, в който говорим с високопарни думи за българските постижения, сме избрали на случаен принцип някои интересни факти от историята ни. Някои от вас, които ни следят отдавна, може би знаят, че сме писали неколкократно за голям брой от фактите, но пък винаги сме казвали, че няма да се изморим да ви напомняме защо трябва да се гордеем, че сме българи. Приятно четене!

1. България е една от най-старите държави в Европа и не е променяла своето име откакто е била създадена.

2. Българите са спасили Европа от ислямизация. През 716 година под командването на хан/кан Тервел българите са влезли в решаваща битка пред портите на Константинопол в помощ на византийците срещу мюсюлманската заплаха, те нападнали арабите и избили много от тях. Арабски хроникьори разказват, че арабите се страхували повече от българите, отколкото от византийците. Западните летописци наричат хан/кан Тервел “Спасителят на Европа”.

3. Сражението между войските на България и Византия през 917 година край река Ахелой е едно от най-големите в историята на Средновековна Европа. Общо над 115 000 воини участват в него.

4. Българите са били първите хора, които са започнали за използват кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век.

5. С присъединяването на България към ЕС на 01.01.2007 г. кирилицата е станала третата официална азбука в ЕС. България е и втората страна след Гърция, която не използва латинската азбука и първата държава, която използва кирилицата, произхождаща от средновековната българска империя.

6. Българската армия няма нито едно загубено бойно знаме.

7. Първата въздушна бомба във военната история е разработена от българските военно-въздушни сили и е използвана на 16.10.1912 г. от Радул Милков и Продан Таракчиев. Някои я считат и за втората, тъй като година преди това италианците осъществяват бомбардировка над турците, но не е доказано дали действията им се характеризират като такъв военен акт.

8. Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател (1912 г.).

9. Българката Райна Касабова е първата жена в света, която участва във въздушен бой, състоял се на 30.10.1912 г.

10. През Балканската война полковник Владимир Серафимов се изправя със своя 5000 полк срещу 4 пъти по-голяма турска армия и въпреки заповедта от София да отстъпи, той побеждава.

11. През Първата световна война българската армия се състои от 800 000 войници, което я превръща в най-голямата армия на глава от населението в света.

12. Легендарният български борец Дан Колов има над 1500 победи в кариерата си.

13. Най-силният мъж в света за XIXв. е българин и се казва Никола Петров.

14. Първият електронен ръчен часовник в света е изобретен от българина Петър Петров.

15. Първото военно летище в света е край Мустафа паша (днес Свиленград) откъдето е действало I-во аеропланно отделение по време на Балканската война.

16. Христо Проданов е първият българин, покорил Еверест.

17. Четири планински върха в Пакистан носят български имена благодарение на Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов.

18. Българинът Стамен Григоров е откривател на ваксината срещу туберкулозата.

19. През Априлското въстание четата, окупирала се в Дряновския манастир, наброяваща едва 200 души, успява да удържи хилядна турска армия в продължение на близо 10 дни. Сред предводителите й били Бачо Киро, поп Харитон и Петър Пармаков.

20. Вестник „Дейли телеграф“ определи Пловдив за петия най-стар град на света.

…и още много други! /bulgarianhistory.org

 

Коментари

коментара