6a01795f26719cbd1a22380e6000e216Уникалната къща „Клианти“ в Стария град, построена през 1817 г., ще бъде включена в туристическия маршрут на Пловдив, след като приключи окончателната реставрация. Реално това ще стане през 2015 г., но още тази година ще бъдат осигурени средства за довършването на ценния паметник на културата. Това каза вчера кметът Иван Тотев, след като огледа как изглежда перлата на резервата след приключването на втория етап от реставрацията.
Всичко това имаме, защото капитан Бураго е спасил Пловдив от разрушаване преди 136 години и защото има такива хора като Джовани Димитров, оставили живота си в Стария град, коментира, впечатлен, градоначалникът. За 160 000 лева по проект „Красива България“ реставраторите са облицовали с дърво стените и по-голямата част от таваните, направили са мазилките, стълбища, врати и долапи. Къщата буквално е възродена от руини. През 2005 г. почти порутената сграда беше възстановена с дарение от ЮНЕСКО, след което няколко години стоеше под ключ заради липса на средства. Едва през 2013-а по изричното искане на Тотев паметникът на културата беше включен в програма „Красива България“. Сега в къщата вече са сложени старинни осветителни тела и пожарообезопасителна система.
Остава най-фината и трудоемка работа – възстановяване на запазените, но потъмнели от старост и частично увредени тавани, а също така реставрация на стенописите. Те са изключително ценни, на някои е изобразен Константинопол и дата 1817 г., която се приема за датата на завършването на строежа, разказа арх. Виолета Раева.
По време на последния етап от реставрацията ще се запазят автентичните елементи от интериора, ще се възстанови цветното стъкло, а таваните ще се боядисат с позлата, както са били едно време, разказа Джовани Димитров.
Ремонтите на общинските къщи – паметници на културата, ще продължат и тази година, увери Иван Тотев. Реставрация предстои на Балабанова къща, аптека „Хипократ“, къща „Недкович“ ще се обследва, защото конструкцията е компрометирана. Къща „Ламартин“ има нужда от боичка, отбеляза кметът. „Ламартин“ се намира точно срещу „Клианти“, но е държавна собственост. Тотев похвали ректора на Музикалната академия, който активно действа за ремонт на тъй нареченото Жълто училище, също паметник на културата. Част от сградата вече изглежда напълно обновена, също в жълт цвят, съобщи marica.bg.

 източник: агенция „Фокус“, marica.bg

Коментари

коментара