20140627074146-fsdsfsПървата световна война /1914-1918/ е сблъсък за хегемония в Европа и света между Британската империя и кайзерова Германия и водените от тях военни съюзи – Антантата и Централните сили.

Конкретният повод за войната е Сараевският атентат на 28 юни 1914 година, при който сръбският терорист Гаврило Принцип убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Започналата война между Сърбия и Австро-Унгария задейства системата от военни съюзи, възникнала в Европа през предходните десетилетия, и седмици след нейното начало основните европейски сили се включват във войната, която скоро се разпростира и в техните колонии по целия свят.

В най-тежката до тогава война в човешката история един срещу друг се изправят 70 милиона войници. Над 15 милиона са убити, което превръща Първата световна в една от най-смъртоносните войни.

България се включва в Първата световна война на страната на Германия. Това става под влияние на победите на Централните сили, а също така и на щедрите обещания на Берлин да върне на България окупираната от Сърбия – Вардарска Македония. Въпреки чудесата от подвизи, които нашите войници извършват по бойните полета през есента на 1918 силите на Антантата успяват да пробият фронта при Добро поле и да извадят страната ни от войната. /БГНЕС

Коментари

коментара