България е поставена на осма позиция сред местата, които всеки трябва да посети през 2014 г. Класацията е изготвена от британското туристическо издателство със 130 годишна история Rough Guides. Сред родните задължителности, които от издателството препоръчват са храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, Рилския манастир, Старият град в Пловдив, природен парк Витоша, Копривщица, плажните барове по черноморието и др. Според британците морските ни курорти привличат най-много посетители, но карането на ски, пешеходният туризъм и планинското колоездене стават все по-популярни. Ето пълния списък с 10-те най-привлекателни дестинации през 2014 г.
1. Етиопия


Тази богата на културни ценности държава от източна Африка винаги е била примамлива дестинация. И макар че туризмът там все още не е достатъчно развит, обиколката на страната би било лесно и приятно, благодарение на бума в малки хотели и ресторанти. Направете своя избор от задължителните атракции: недокоснати национални паркове, най-древните градове на Аксум, Харар и Лалибела (преди Роха), първите в света кафеени плантации и най-голямата пещера в Африка. Успоредно с всичко това Етиопия е с най-голямата концентрация на обекти на ЮНЕСКО на целия континент.

2. Мадагаскар

Мадагаскар
Трудно е да се намери някъде по-екзотично място от тази бивша френска колония в Индийския океан. Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света. За начало над 90% процента от обитателите на дивата природа там не се срещат никъде другаде на планетата (да, включително и величествените дървета баобаб със страшните огромни дупки и сладките лемури, изобразени в едноименния филм на DreamWorks). Туризмът и на Мадагаскар в все още неразвит, но това е по-скоро плюс, отколкото минус. Горите са блажено недокоснати, а плажовете – празни. Националният парк Andasibe-Mantadia е на четири часа път от столицата Антананариво и е най-доброто място за среща с местните пакостливи примати.
3. Бразилия


През 2014 г. Бразилия ще бъде домакин на Световното първенство по футбол и на Олимпийските игри през 2016 г. Именно това е поводът инфраструктурата, хотелите и хостелите да са модернизирани, както никога преди. Б Бразилия има много повече от спорт, разбира се. Водопадът Игуасу е 2 пъти по-пълноводен от Ниагара, старите минни градове разкриват колониалното минало на страната, а динамичния град на Салвадор запленява с великолепна смесица от самба, афро-бразилската култура и португалска архитектура.

4. Турция

Въпреки размириците през 2013 г., Турция е във възход. Древен Истанбул запазва своята историческа привлекателност, но е все повече град на растящите небостъргачи, а годишния брой туристи, посетили Турция, нарежда страната на шестата позиция сред най-популярните туристически дестинации в света. Повечето посетители са традиционно запленени от морските курорти на Егейско море и средиземноморски брегове. Освен плажовете си обаче, те предлагат красиви пейзажи и исторически забележителности – разрушените градове и „приказни комини“ в Кападокия, терасите на Памуккале, най-големият по площ вилает в Турция – Кония и неолитното селище в Чатал Хююк.

5. Грузия

Грузия е все още недокосната от масовия туризъм, но нещата се променят, така че ако искате да се насладите на девствената природа на планините Кавказ, историческите механи на Тбилиси, черноморския курорт Батуми и прекрасните стари градове на Сванетия и Казбеги, сега е моментът да се възползвате. Посещението е по-лесно от всякога – гражданите на всички страни от ЕС, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и Южна Африка вече могат да влизат в страната без визи безплатно за до 360 дни.
6. Руанда


През 2014 г. се навършват 20 години от геноцида в Руанда. Годишнина, която подчертава колко много е постигнала страната, чиято икономика към днешна дата е напълно възстановена. Зашеметяващите природни забележителности на Руанда привличат хиляди посетители всяка година – с планинските горили в Национален парк Volcanoes, с тропическите гори на Национален парк Nyungwe и с дивата природа на Национален парк Akagera. Консултирайте се с посолството за актуален съвет, ако сте на път, близо до границата с Демократична република Конго.
7. Япония

Последните няколко години определено бяха трудни за Япония – с опустошителното земетресение от 2011 г., с последвалото цунами и ядрената криза във Фукушима. Всичко това оказа изключително вреден ефект върху туризма на страната. Според специалистите обаче 2014 г. ще бъде година на възстановяване, особено след като Токио бе избран за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г. Множество специални оферти и проекти ще ви изненадат приятно в столицата през следващите месеци, докато отличната влакова система на Япония може да ви отведе до храмовете на Киото за няколко часа.
8. България
БългарияНевероятни плажове, меко време, ниски цени, доста исторически градове и приятелски настроени хора – България е една интригуваща дестинация. Нещо като по-евтина алтернатива на Хърватия в момента тя е далеч по-малко пренаселена от туристи. Черноморските курорти привличат най-много посетители, но карането на ски, пешеходният туризъм и планинското колоездене стават все по-популярни, особено в планинския масив на Витоша в близост до София, Родопите на юг и извисяващите се гранитни върхове на Рила.
9. Македония


От скоро нискотарифните авиокомпании (като Wizz Air) вече летят и до Скопие, столицата на Македония. А полетът от Лондон например, дава възможност на много западноевропейци да стигнат до балканската държава, като никога досега. Изключително спорният проект Скопие 2014 трябва да бъде завършен през тази година, а той ще „оборудва“ столицата със статуи, фонтани, мостове и музеи. Охридското езеро пък е на път да се превърне в истински магнит за туристи. Добрата новина? Македония е (поне засега) невероятно евтина.
10. Филипини

Филипини
Заради ужасните опустошения, причинени от тайфуна Хаян, туризмът е станал изключително важен за Филипините, като целта естествено е да окаже подкрепа на пострадалата икономиката. Добрата новина е, че около 97% от страната остава незасегната, включително остров Борокай и южните части на Себу. Макар Филипините да са известни с ослепителен масив от девствените рифове, вулкани, симпатични малки островчета и прочутите оризови тераси, страната остава встрани от офертите на туристическите агенции. Важно уточнение е, че там е сравнително безопасно за пътуващите – изблиците на политическо насилие (основно в Минданао) нямат връзка с чужденците и могат лесно да бъдат избегнати.
Източник: http://10te.bg/

Коментари

коментара