Кореноплодът подмладява и пази от тумори, съобщават здравните специалисти.

Червеното цвекло е на пазара  през цялата година. Още преди 3000 лета  то се е наредило сред  най-старите култивирани растения в градината. Произхожда от Източното средиземноморие , където още вавилонците и персите  са го използвали като храна и лекарство. За него се твърди, че предпазва от тумори, подмладява и дори лекува левкемия и рак.

Изцеденият сок от цвекло подобрява общото състояние на организма и е особено полезен за диабетиците. Ако се смеси с мед, докът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. Съдържанието му на йод и магнезии го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза. Влакнините му подобряват перисталтиката и подпомагат дейността на черния дроб, ако се хапва по 150 г. дневно, сварено и на гладно.

Нарязано на кубчета цвеклото обогатява супата или гювеча. Листата му също са ядливи, но често кулинарно пренебрегвани. Може да се използват в салати, като отстраните  средната им дебела жила, като добавка в супи или заместител на спанака в лятната баница. От тях може да се направят и сърми, когато нямате под ръка лозови листа.

Коментари

коментара