Историята на Big Ben започва през XIX век. Красивата лондонска часовникова кула в северната част на Уестминстърския дворец е построена през 1858 г. от архитекта Агустос Пугин като част от плана на Чарлз Бери за построяването на нов дворец. През 1844 г. Чарлз Бери иска средства от тогавашния британски парламент за вграждането на голям часовник с камбана в кулата, който да отмерва най-точното време в Англия и камбанния звън да се чува в цял Лондон. Камбаната на кулата е направена от мед и калай, тежи 13,5 тона, висока е 2.2 метра и широка 2,9 метра. Наречена е Big Ben на сър Бенджамин Хол, чието име е гравирано върху нея.
Интересно е, че леарницата, където е излята камбаната, все още работи на същото място и до днес. Има и четири по-малки звънци, които отброяват четвърт часовете и се наричат „Малките Бен“. Независимо от факта, че Big Ben популярното название на камбаната, много често така наричат часовника и кулата, в която той се намира. Часовникът е с диаметър 7 метра и на височина 55 метра от земята, пускането му в действие става на 7.09.1859 г.
Друг интересен факт, който не се вижда с просто око, е че кулата е наклонена на северозапад с о,26 градуса (17 инча). Наклонът се увеличава с о,9 милиметра годишно от 2003 г. насам и се предполага, че проблемът се дължи на строителните работи по разширението на лондонското метро.

1376565933_original

Коментари

коментара