Циганско лято ни очаква в края на октомври и началото на ноември. След 28 октомври този месец максималните температури ще скочат до 17-20 градуса и ще бъде слънчево, тихо и без валежи, сочат прогнозите на синоптиците.

„Циганското лято тази година ще закъснее, защото то най-често започва на 26 октомври – Димитровден. Тогава обаче ще е все още студено и дъждовно. Валежите ще спрат след 28 октомври и до 5-6 ноември ще се задържи топло и слънчево“, обясни пред „Труд“ управителят на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ Петър Янков.

Заради сблъсъка на два циклона, идващи от Русия и Гърция, през първите дни на тази седмица се очаква студено време и обилни валежи – между 40 и 50 л/кв.м в различните части на страната.

Най-много дъжд ще падне в Югозападна България. Температурите ще са средно с 5 градуса по-ниски от обичайните за това време на годината. Слънце ще има в края на седмицата, но ще се задържи само до неделя, когато отново се задават валежи.

Зимата тази година ще е топла и суха, сочат още прогнозите. „Времето ще е меко, през декември и януари ще има малко сняг и нивата на язовирите ще спаднат. Очаква се топла зима, каквато у нас не е имало от 1995-а“, обясни Петър Янков.

Магнитни бури се очакват във вторник, сочат още прогнозите. Смущенията на магнитосферата са започнали тази нощ и ще продължат до утре. След това обстановката отново ще се успокои за кратко до 23 и 24 октомври, когато се задават нови магнитни бури.

Наближаващите явления ще са слаби, но въпреки това ще се усетят от по-чувствителните хора. Специалистите предупреждават, че някои хора може да се чувстват раздразнителни, неспокойни и да се оплакват от главоболите.

Източник: http://www.cross.bg/

Коментари

коментара