parentingВсеки родител трябва да е педагог и да знае как да контактува с детето си. Доста родители смятат, че децата им са достатъчно големи, за да разберат какво им се казва, но това не е така. В педагогиката има най-различни похвати за комуникация с деца. Ето няколко малки трика, които ще ви помогнат да контактувате по-лесно с детето си и ще дадат добри резултати, когато искате те да направят нещо.

 

Например ако бързате или закъснявате за някъде заменете фразата „Хайде по-бързо, докога ще те чакам!”,  с „Внимание! Тръгваме след 3 2 1! Стартттттттт!”.

Понякога родителите са много заети и често казват сърдито „Не ми пречи!”, по-добре го заменете с „Поиграй си малко сам, а когато се освободя ще си направим малък празник.”.

Всяко дете мрази да си ляга и иска още забава и игри. Е може да превърнете досадното „Лягай си.” в „Искаш ли да ти покажа един много хитър начин как да се скриеш под завивките?”.

Друго омразно на децата е „Измий си ръцете!”, но и това може да се обърне в една игра просто като кажете „Хайде на бас,че водата ще е черна след като си измиеш ръцете.”.

Има деца, които просто  не обичат да ядът, с една дума злояди са. Родителите често трябва да прибягват до различни трикове, за да стимулират децата си. Много подходящо е да кажете на детето си „След като си изядеш тази мъничка порция, ще се появи нещо много хубаво!”

Невероятно е, как се променя нагласата на детето, ако му поднесете обикновените забележки и по нов начин, използвайки така наречения игрови метод.

Коментари

коментара