Червеното месо е здравословно, особено през зимата, когато имаме нужда от богато и балансирано меню, за да се пазим от настинки. Точно затова предлагаме на вниманието ви една страхотна рецепта за крехко телешко с гъбки и качествен български кашкавал. Телешкото е по-сухо от другите меса, затова е подходящо за консумация дори от дамите на диета понеже е лишено от вредни мазнини.

teleshki-stek-s-gybi-i-odeqlo-ot-kashkaval_1265

Необходими продукти:

телешко месо – 1 кг бонфиле

гъби – 500 г бланширани

кашкавал – 250 г

лимони – 1 бр.

масло – 100 г

олио – 80 мл

копър – 1/2 връзка

магданоз – 1/2 връзка

червен пипер

сол

Приготвяне:

Цялото приготовление започва от почистването на телешкото от ципите. След това се нарязва на няколко стека с дебелина около 2,5 см. За разлика от свинските пържоли тези нямат нужда от начукване, защото са достатъчно сухи. Ако все пак ви се стори, че месото е твърде сбито и има нужда от отпускане може да го понашляпате с дървено чукче. После пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се намазват с малко олио. Поднасят се да се пекат на предварително нажежена скара.

Докато пържолите се пекат трябва да се пристъпи към готвенето на гъбите. Слагат се да се запържат в предварително разтопеното масло и към тях се добавят лимонов сок и нарязаните зелени подправки. Позапеченото месо се подрежда по дъното на тавичка, а отгоре се изсипват гъбите. Ястието се завива с кашкавалено одеялце и се вкарва за няколко минути в загрятата фурна, докато се получи красив загар.

Коментари

коментара