/КРОСС/Православните християни почитат днес Св. Петка.
Празникът в чест на Св. Параскева (Параскева на гръцки означава „петък“ оттук и българския вариант – Петка) – Света Петка Търновска.
Петковден, се смята за завършек на есента, а с това и на активния стопански цикъл.
Имен ден празнуват Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.
Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата – закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя – патрон на рода и семейството.
От този ден започва и периодът на сгледите, на годежите и сватбите.
Петковден бележи и края на стопанските дейности – есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък (мърляне и овча сватба).
Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за здравето на животните.
От Петковден до Димитровден (26 октомври) се забранява домашната работа с вълна; кроенето, шиенето – за да не нападат хищници стадата.
Ако човек носи дреха, скроена през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. В някои краища вярват, че св. Петка се явява във вид на змия на онези жени, които не спазват забраните за работа.
В деня на Зимната св. Петка на много места в България правят т. нар. семейна служба (светец или оброк) в чест на стопанина – закрилник на къщата. Месят се обредни хлябове, като най-големият се нарича на св. Петка

: Любопитно Cross

Коментари

коментара