20140604000021-telefonНомофобия – нова фобия, която се характеризира със страх от невъзможността да се използва мобилен телефон, поради блокиране, липса на сигнал от мрежата или е загубен или забравен някъде , пише Shiny Shine TV. В резултат на това , човек може да изпадне в тотална паника, която се изразява в изпотяване на дланите, гадене и нервност.

Още през 2008 г. е проведено проучване , което показало, че 53% от хората никога не изключват телефона си , а 9% без телефон стават много нервни. Сега от Университета на Генуа предлагат да се включи тази фобия в следващото издание на Диагностични и статистически наръчник по психичните разстройства.

Учените дават примера с бразилец, който никога и за миг не е оставял телефона си в продължение на 15 години. Без телефон той не се чувствал в безопасност . Психиатрите били в състояние да подобрят леко състоянието му (пристъпите на паника станали по-малко), но да излекуват фобията му така и не успяли. Мъжът винаги чувства дискомфорт и тревожност, ако няма под ръка телефон.

Това е зависимост от възможността да се общува с приятели или със семейството. Или това е проява на страх, че близките не могат да се свържат със собственика на телефона, особено при извънредни ситуации.

За 55% от хората именно това е основната причина за безпокойство. Средностатистическият ефект от пристъп на номофобия може да се сравни със страх от посещение при зъболекар. /30dumi.eu

Коментари

коментара