Под град Величка (на 15 километра от Краков, Полша) се намира удивителен подземен лабиринт – огромна солна мина, работеща от Средновековието до наши дни.
Добивът на сол е забранен през 1996 година, но в мина“Величка“ все още кипи живот. Въздухът в мината се характеризира с изключително богато разнообразие от микроелементи, висока влажност, бактериологична чистота и отсъствие на замърсители. Уникалният микро-климат и солената вода имат медицински свойства. Този факт е използван през XIX век за изграждането на спа комплекс във Величка. Днес мината приютява рехабилитационен и медицински център, който съчетавайки съвременните методи с благотворните качества на микро-климата, лекува заболявания, свързани основно с дихателната система.
Освен хилядите туристи, тя подслонява около 300 събития годишно, включително конференции, балове, приеми и концерти. Мината има участъци, които са подходящи за специални случаи, както и помещения за кетъринг, което я прави наистина уникално място. Системата от камери с различни размери и форми, галерии и шахти образува фантастичен подземен пейзаж в резултат на извличането на 7,5 млн. кубични метра сол. Туристите могат да видят изложба на инструменти, оборудване, технически структури и реликви, свързани със солната мина. Има също и параклиси, издълбани в солта, статуи, скулптури и други творби на изкуството. За уникалната красота на мястото допринасят и разнообразните пещерни образувания и солени кристални форми. Всичко това прави мината безценна в научен, исторически и художествен аспект.

0c20_fbc2

Интересни факти:

  • „Величка“ е най-често посещаваната мина , с над 1 милион туристи на година.
  • Това е единствената мина в света, която работи без прекъсване в продължение на 700 години.
  • В нея се намира единственият ресторант в света толкова дълбоко под земята – на 125 метра. В нея има и магазини, поща, фото студио и интернет център.
  • Най-голямата отворена за посетители камера е с площ 1000 квадратни метра и е толкова висока, че може да побере 8 етажна сграда.
  • Температурата на въздуха в мината е стабилна – около 14 градуса през цялата година.
  • В мината има солени езера с дълбочина до 9 метра. Един литър вода от тях съдържа 320 грама сол.
  • Мината става национален символ на поляците в разделена Полша, свидетелство за предишната мощ на страната. Посещението й се възприема като патриотичен жест.

Разгледайте всички снимки на тази подземна приказка.

Коментари

коментара