f45781d534c858756a7b6ea662643fe9Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън е откраднал около 1,7 милиона файлове, които са свързани с разузнавателните операции на въоръжените сили на САЩ. Това съобщи в четвъртък АП, позовавайки се на закрити доклади на Пентагона.
Някои данни за съдържащата се в доклада информация бяха разкрити пред репортери от двама американски конгресмени – републиканеца Майк Роджърс, който е председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, и демократът Датч Руперсбергер.
По думите им повечето от откраднатите файлове имат отношение към текущите операции на армията, военноморските и военновъздушни сили на САЩ.
Припомняме, че през юни миналата година Сноудън даде на Washington Post и The Guardian серия от секретни материали относно програмите за следене на САЩ и Великобритания в интернет. След предаване на документите Сноудън отлетя за Хонг Конг. От 23 юни 2013 г. постоянният му адрес бе транзитната зона на московското летище „Шереметиево“. През август той получи временно убежище в Русия за една година.

източник: агенция „Крос“

Коментари

коментара