ritliteПриродата на България е неповторима и с всеки изминал ден туристите се натъкват на нови и непознати, но изключително красиви и неповторими места. Някои от забележителностите ни вече са добили световна известност като Седемте рилски езера и Белоградчишките скали, а други предстои те първа да смайват чужденците.
В повечето случаи обаче българите сме свикнали да се любуваме на поляни, гори, реки, езера. Рядко се замисляме за красотата на камъка. Всъщност обаче именно към него трябва да обърнем взор.
Не само че скалите изграждат земната кора и се явяват основна характеристика при развитието на земния релеф, но те са и символ на сила и здравина. А в някои случаи и на нещо друго.
Предлагаме ви да разберете къде в България може да видите изваяни в скалите човешки фигури, гъби, пирамиди и т.н.

16540_980_Брегът край Тюленово

В село Тюленово няма да срещнете любители на пясъчните плажове. Просто защото тук пясък няма. Цялото крайбрежие е само скали. И то какви скали! Спускащи се стръмно надолу 20-30-метрови канари, в които прибоят е оформил причудливи гънки, зъбери, вдлъбнатини… Под вълните се крият десетки подводни пещери, на морското дъно лежат останки от корабокруширали в опасния бряг кораби, в скални ниши през годините са откривани останки от древни цивилизации, може би много остават неоткрити и досега.

gybiКаменните гъби край село Бели пласт

Каменните гъби край село Бели пласт са вашата дестинация, ако а) искате да се подмладите б) искате да видите гъби по-високи от вас или в) ви привличат скрити, малко известни кътчета в България. Каменните гъби се намират само на 10 минути пеша северно от село Бели пласт, точно до асфалтовия път между Кърджали и Хасково. Високи са до над 2,5 метра, приблизително толкова са широки и гуглите им. В зависимост от това по кое време на деня ще ги посетите и откъде ще ги погледнете, оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло.

kamennasvatbaКаменната сватба

Една необичайна сватба стои неподвижно вече милиони години край Кърджали. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от центъра на града, край село Зимзелен и разказват легенди за една провалена сватба. Разходете се между фигурите, открийте двойката на младоженците, дайте воля на въображението си, за да откриете сватбарите, животни и птици и да се почувствате като част от легендата. По залез цветовете са най-меки. Можете да комбинирате посещението на каменните гъби край Бели пласт.

belogradì[ki skaliБелоградчишките скали


Това е мястото, където накуп можете да видите Адам и Ева, монахини, куче, дервиш, ученичка, лъв, замък, кукувица, овчарче, динозаври и самия хайдут Велко. Профилът на хайдут Велко всъщност е сред главните фигури, които пазят отвисоко крепостта Калето. А самата крепост е построена още от римляните, които са използвали естественото укрепление на скалите. По-късно българите я доукрепват, като това е и една от последните паднали крепости при завладяването на България от Османската империя.

mostoweЧудните мостове


Познато ли ви е това усещане – заставате в подножието на нещо голямо и се чувствате като нищожна мравка? Чудните мостове в Родопите са едно точно такова място. Когато ги видите за първи път – или застивате в почтително мълчание, или започвате да възклицавате с различни форми на „уау“, „еха-а“ и „леле“. На близо 1500 м надморска височина, сред вековни борове преди милиони години на това мястое имало пещера, която се е образувала от тогава буйната река Еркюприя (или Айдарско дере). След време обаче, вероятно при земетресение, част от свода на пещерата се срутва и така се образуват скалните мостове.

pobitkamyk Странният камък в село Побит камък

В село Побит камък в Западните Родопи има един много интересен монолит, който представлява… камък, побит в земята. Нищо чудно, че времената са запазили името на селото именно така – на своята най-голяма забележителност и загадка. Това място, криещо своите древни тайни, се намира едва на 30-на км южно от Велинград. Наблизо е река Доспат, а в околностите ще видите потънали в зеленина хълмове на Родопите, типичните варовикови скали и причудливи скални образувания.  /peika.bg

Коментари

коментара