Image_3851078_4071 Ева Тепавичарова искала да кръсти второто си дете Катерина. Но се оказало момченце и заради това заедно с приятеля си Жоро ще мислят друго име, което да включва буквичката К. Така ще зарадва и свекървата, чието име също много харесва. Бъдещият батко Борил много се радва, че ще има братче, а и така си е поръчал, веднага след като майка му казала, че ще има бебе. Явно щъркелът е бил благосклонен. Бебето трябва да се роди под зодията Близнаци. И въпреки че коремчето на Ева доста тежи, тя не се отказва да работи до последно. Когато не е влязла в работен режим, може и да се оплаче, но чуе ли гонга за сцената, всичко изчезва, краката олекват и тя е една от онези „Пет жени с еднакви рокли“ в Народния театър или пък част от „Обир“-а пак там.

„Казват, че второто дете се гледа по-лесно, но тепърва ще разбирам дали е така. Хем си подготвен за нещата, които те чакат, хем е и съвсем нов човек с нов характер“, звъни гласът на Ева, докато несъзнателно гали коремчето си. Твърди, че най-страшното нещо, което е правила досега, е да роди, но не се страхува да го повтори – терминът е през май. Борил е плод на връзката с първия й мъж, с когото са разделени. За решението си да има второ дете казва: „Няма защо да чакаш ситуацията в страната да се оправи, спокойните времена може и никога да не дойдат… Има хора, които търсят по-добър бит в чужбина, но аз се чувствам добре тук – приятелите и родителите ми са тук, а и никога не съм си представяла, че мога да живея някъде другаде“. Което пък може и да означава, че някога ще се случи. Защото интересните неща в живота човек рядко може да си ги представи предварително …

2 Не пие кафе. Или поне много рядко. Но пък много обича да ухае на този аромат. С лекота прави пухкави питки, но предимството на домакиня е, че синът Борил не е претенциозен на трапезата. Специалитетът, с който се гордее обаче, е домашно суши. Осемгодишният син пък се е научил да хапва с пръчици, без да разсипва и зрънце ориз. Борил се увлича по източната култура и даже учи японски в училище. Ева се притеснява само, че няма как да му помага.

3 Докато снима в „Столичани в повече“, се старае да не гледа в лицето Къци Лафазанов. Причината е, че екранният Лютов е много смешен по време на работа и има опасност да я разсмее и нея. „Но пък има изключителен нюх да извади смешното от дадена ситуация“, казва Ева. „Когато се работи дадена сцена, той винаги предлага допълнителни жестове, мимики, дори думички, които я обогатяват, но може и да те попилеят от смях“, обяснява актрисата. Точно тогава тя се опитва да не гледа към него, за да не се разсейва. Но пък такива мимики и жестове са чудесно вдъхновение, което може да служи и на нея.

Любимецът на Борил от всички столичани обаче е Ненчо, който играе ролята на отец Григорий. Бие всички ни и мисля, че е любимец не само на моя син, но и на всички деца, смее се Ева. Самата тя помни един младеж, който след представление отишъл при нея в гримьорната и казал: „Моля те, моля те, върни се при Буци (така екранната героиня Йовка нарича на галено Руслан Мъйнов в сериала). Ева не обещала, но казала на сценаристите. Явно са послушали съвета на почитателя, защото Йовчето наистина е пак с Кипърчо при любимия си.

4 Не носи гребен. „Не се реша въобще, защото е много сложна процедура. Много време би отнело, а и косата ми ще стане още по-огромна и няма да мога да я обуздая“, усмихва се Ева. Когато била в пубертета, косата щръкнала още повече. Спомня си, че една преподавателка направила забележка, че се топира допълнително и така се държи неприлично и неуважително. Ева се ядосала и отишла с един гребен при директорката, за да покаже, че всъщност няма власт над косата си. Когато е вкъщи, я прибира с шнола. Иначе това е нейната разпознаваема марка. Косата е „родствена“ – същата е и на майка , и на баба й.

5 Пътувала за ден до морето. Когато била ученичка, хващала нощния влак с нейни приятели, посрещали изгрева на морския бряг, след това – плаж, а вечерта със следващия нощен влак се прибирала обратно в София. „Правила съм го много пъти само за да си позволя лукса да си плъзна погледа по синия хоризонт“, спомня си Ева.

6 Прадядо имал тепавица и оттам идва фамилията . Самата тя видяла цяла тепавица (дървено корито, оборудвано с големи чукове, в което се слагали поясите, гайтани, навоите за тепане, а при удрянето им с тежките чукове се уплътнявали и заздравявали – б.р.) преди няколко години в Етъра.

Когато била на 4-5 години обаче дядо Николай я завел при останките, където е била тепавицата на неговия баща – в село Падеш (Благоевградско). Ева още помни как двамата вървели пеша дълго време по един селски път, за да стигнат до каменните основи, край които дори реката била пресъхнала. Дядото много се развълнувал, а когато Ева си спомня за тази разходка сега, си представя тепавицата пълна с живот – край пълноводна река и работеща.

7 Носи в чантата си броеница, подарена от преподавателя в НАТФИЗ проф. Коко Азарян. Смята, че това носи късмет и я прави по-силна. Иначе трудно се разделя с вещите си, макар че работи върху тази своя мания. „Дълго време робувах на своята „плюшкиниада“, но си дадох сметка, че пазенето на старите вещи те държи на стоп и не ти дава възможност да отидеш напред, в следващия етап от живота“, казва Ева. Така се опитва да възпита и Борил. Когато спре да си играе с някоя играчка, я подменя. За да освободи пътя към новото. /trud.bg

Коментари

коментара