алкохол,рак,на,кожатаПрекомерната употреба на алкохол може да отключи реакции в тялото, които правят кожата уязвима за развитието на рак, смятат учени, цитирани от Би Би Си. Специалистите твърдят, че след приемането на алкохол, етанолът се превръща в ацеталдехид. Това съединение може да направи кожата по- чувствителна за вредните ултравиолетови лъчи.
Учените отбелязват още, че ако се приемат повече от четири чаши алкохол дневно, рискът от опасната болест се увеличава пропорционално на приетото количество.Авторите на изследването от британския журнал за дерматология признават, че има и други фактори, които спомагат за това, но чрез този рискът се увеличава до 55% за любителите на спиртни напитки.
„Когато има наличие на ултравиолетова радиация, консумацията на алкохол променя реакцията на имунната система на тялото към лъчите. Това може да доведе до по-голямо увреждане на кожните клетки и увеличава риска от развитие на рак на кожата“, заявява д-р Ева Негри – специалист от университета в Милано и един от авторите на изследването.
„Това изследване не твърди непременно, че алкохолът е причина за развитието на меланома. Повечето случаи на този вид рак са причинени от прекомерно излагане на ултравиолетовите лъчи. Рискът може да бъде намален, ако правим всичко възможно да предотвратим изгаряния“, заявява британският специалист Сара Уилиамс.

Коментари

коментара