Новината прозвуча спекулативно: Търсят ли извънземните контакт със Земята?, попита Daily Mail. Какво точно се е случило? Руският радио телескоп Ратан 600 е прихванал необичаен сигнал на 15 май 2015 г. Сигналът идва от звездата HD 164595, която е на около 95 светлинни години от нас и е подобна на Слънцето. Тя е в съзвездието Херкулес. Специалистите знаят, че звездата има поне една планета, а може би и повече.
Характеристиките на сигнала обаче са такива, че освен на извънземен интелект, може да се дължат на радиоинтерференция или на естествено явление. Той е засечен от екип, ръководен от Николай Бурсов.

Учените са изпратили кратко описание на откритието си пи имейл до проекта SETI, който се занимава с търсене на извънземни.

Астрономите отчитат, че е прекалено рано, за да бъде определено естеството му, но едновременно с това той им се струва „достатъчно интересен“, за да бъде наблюдаван постоянно.

Сигналът ще бъде обсъден на 67-ия международен астрономически конгрес в Гуадалахара, Мексико, в края на септември.

Според специалисти, ако сигналът идва от изотропна антена, която го излъчва във всички посоки, изпращащата го цивилизация трябва да е много по-напреднала от нашата. Ако е в тесен коридор, насочен към Слънчевата система, може да е от цивилизация, подобна на нашата.

Американският астрономът Ник Сунцеф напомни, че сигналът е 11-гигахерцов и е в честотите, използвани от военните. Сигналът обаче не е далеч и от това, което се използва за разпространение на сателитна телевизия – например Астра използва подобен сигнал.

Телескопът Ратан 600 е позициониран в северен Кавказ и има диаметър от 600 метра. Съоръжението сканира небето още от 1974 г.

Новината за мистериозния сигнал се разпространи бързо сред феновете на извънземни, но учените полагат усилия да намалят еуфорията и да охладят страстите. Изчисленията показват например, че ако чужда цивилизация е изпратила сигнала до Земята, то са били необходими повече от 1 милиард вата енергия. Това съответства на около половината енергия на всички електроцентрали на земята взети заедно.

Ако сигналът е бил изпратен едновременно във всички посоки, то това би отнело стотици пъти повече енергия от тази, която слънцето праща на земята със слънчевите лъчи.

Източник:http://www.cross.bg/

Коментари

коментара