359b012870706d21c05dca4aa03d1607

Влияят ли биоритмите на хармонията в любовта?

– Пунктуалният „часовникар“ – хипоталамусът, съобразявайки се с изчисляването на своето време, подава сигнали на хипофизата, на която са подвластни половите хормони. Поради тази причина, например в определени дни производството на тестостерон е твърде малко, а в други – мъжът е готов за невероятни подвизи в леглото. С промените на нивото на хормоните в организма се сменя и настроението или състоянието на човека: от активен и енергичен, той става отпуснат и апатичен. Ето защо, понякога часовете на сексуалната чувственост на мъжете и жените просто не са в такт. Когато в интимните отношения между мъжа и жената се случат обидни разногласия: той иска, а тя – не (затова пък вчера е било точно обратното), виновни са пак същите тези вътрешни часовници, които природата е установила за всяка клетчица от нашия организъм. Но има и моменти, когато страстта обхваща и двамата партньори с еднаква сила.

Ето как изглежда страстният ритъм на мъжката и женската чувствителност:
В първите часове след събуждане сутрин мъжете са настроени за секс, особено ако са сънували „мокри сънища”. Към 9 часа активността на мъжките полови хормони е повишена с 50 %, към 10 спада и към 11 отново се възстановява. По това време жената обаче все още не се е събудила, или поне хормоните й не са. Към обед те се активизират. Именно обедното време е най-подходящо за секс. Женските хормони са се събудили, а мъжките са още активизирани като достигат своя пиков час към 16 ч. Периодът от 13- до 17 ч. е най-добрия момент за интимно общуване. Тогава биологичните часовници на двата пола тиктакат в синхрон.
След 18ч. и мъжът и жената имат нужда от почивка, за подобряване на либидото в този момент специалистът препоръчва спортуване.
Към 22 ч жената отново е завладяна от страст, но за мъжкия организъм е късно вече. От тук идва и причината мъжът да заспива незабавно след секс вечерно време. Това е ефект на ендорфините постъпващи в мозъка след оргазма му.
Разминаването тук обаче идва по-скоро точно от поведението след. Мъжът иска само да заспи, а жената иска да се гушка и да приказва.
Когато често се разминавате с партньора си, не приемайте това за липса на любов. Либидото на партньора ви е явно в почивка за момента. Тъй като времето най-подходящо за секс (около 16ч) е обикновено заето, опитайте да посветите уикендите на кротко мързелуване и любовни игри. Ако е необходимо планирайте часовете си за секс, тези в които се чувствате най- настроени на тази вълна. Не пропускайте и ползата от храни и напитки – афродизиаци за активизиране на либидото. Такива са например целина, аспержи, лук, горица, шоколад, яйца, морски деликатеси.

Коментари

коментара