634860969400724364_hools in t2Спечелилият наградата на TED за 2013 година Сугата Митра откри първото училище в „облаците” Ню Делхи, Индия, пише CNET. В училището децата ще се учат сами, използвайки ресурсите на интернет, като това може да бъде крачка към нов вид образование, различно от това, което познаваме до момента.
През 1999 година професорът по образователна технология Сугата Митра опитва нещо необичайно в Ню Делхи. Оставя компютър зад пластмасова плоскост в един от бедните квартали и си тръгва. Връща се осем часа по-късно, очаквайки, че компютърът вече е разглобен и продаден на части, но това, което вижда го изумява. Група деца използвали компютъра, за да сърфират в интернет на език, който не разбират – английски.
Мислейки, че някой може би е показал на децата как да използват компютъра, Митра повторил експеримента в провинциално селище, отдалечено на повече от 300 километра, където имало малък шанс някой да знае как се сърфира в интернет. След два месеца професорът се върнал, за да намери деца, които работели на компютъра сякаш това е втората им природа.
Тези опити, станали известни под името Hole in the Wall („Дупка в стената”), накарли Митра да осъзнае, че децата имат забележителната способност да се учат сами и че усвояват информация по-добре, когато ги води вроденото им любопитство. Той нарекъл този метод на обучение SOLE (“self-organized learning environment, в превод „самоорганизираща се учебна среда”) и го представил на конференцията за обмен на идеи TED. С тази презентация спечелил наградата на TED от 1 милиона долара, които използвал за финансирането на лаборатории за самообучение, наречни „Училища в облаците”.
Децата в тези училища ще изпробват още една инициатива на Митра, наречена Granny Cloud (баба Облак), която ще даде възможност на пенсионирани учетели от Великобритания да напътстват децата чрез Skype връзка, но без да дават отговор на въпросите, които ги интересуват.

източник: агенция „Фокус

Коментари

коментара