изтеглен файл

50 години след излизането на E-Тype Jaguar лансира спортен автомобил, който заслужава нещо повече от уважение

Хората от Jaguar ни накараха да чакаме цели четири месеца – толкова изминаха от представянето на F-Type Coupe на изложението в Лос Анджелис до нашия първи досег с машината на пътя. Нека й обърнем подобаващо внимание – Gentlemen start your engines! Вградената, „подравнена“ в каросерията дръжка на вратата тихо излиза навън и ни кани в купето, озарено от светлината на панорамния покрив. Тук има място дори за високи шофьори. Всичко това обаче остава на заден план, след като натискаме бронзовия стартов бутон и „събуждаме“ мотора. За първата обиколка получаваме 6-цилиндровия агрегат с компресор и 380 к.с. – агрегата, който се очаква да бъде поръчван в 60 процента от всички F-Type Coupe.
F-Type e идеален и за дълъг път
„Шестакът“ се събужда с див крясък. Jag-ът потегля бодро – моторът щедро предоставя мощността си, а серийната 8-степенна автоматична скоростна кутия пъргаво сменя предавките. F-Type е проектиран и като автомобил за дълги пътувания – разбира се, не и в режим Race, когато променя напълно характера си. Този режим се активира посредством малък превключвател, направен в стила на боен самолет. Натискането на бутона „изостря“ реакциите на двигателя, окачването и трансмисията. F-Type взема и късите завои като по релси – роля за което играе и повишената устойчивост на усукване на купето в сравнение с откритата версия.
„Освободен“ от електрониката, Jaguar става палав
Купето е доста по-пъргаво от роудстъра, управлението му е по-прецизно и по-директно. F-Type не е проектиран като „булевардна звезда“ – въпреки че привлича вниманието навсякъде, където се появи. Звукът му е величествен, особено над 3000 об/мин – тогава се отварят клапите в ауспуха, които позволяват гласът на „шестака“ да отекне, както подобава. И кожата ви да настръхне! Особено когато изключите електронните „помощници“ – тогава Jaguar става много непослушен. При ускорение в огледалото ще виждате бял дим, а благодарение на балансираното окачване дори и начинаещите дрифтъри ще се справят с „танца“ на задницата. Невероятен кеф! Coupe-то ще се появи на пазара още тази пролет на цена за Германия от 67 000 евро.
Извод
Уау, какъв Jaguar само! F-Type не е типичен опонент на Porsche, а „спортист“ със свой собствен характер, оформен от звучащия върховно мощен двигател и фино балансираното окачване.