2eb0bed576fe1c3998011a26d02dc748Групата „Българска история“ организира протест срещу отпадането на задължителното изучаване на история в 11-ти и 12-ти клас на средното образование. Протестът е организиран в социалните мрежи и ще се проведе пред Министерството на образованието.

Подобна реформа е много вероятно да нанесе тежки последствия върху знанията, подготовката и цялостната обща култура на българските ученици и най-вече върху националното му самочувствие.

„Нека подкрепим младото поколение в стремежа му да получи качествено образование и най-важното да познава историята на собствения си народ. Нека всеки, който припознава себе си чрез тази кауза, да дойде пред МОН“, се казва в съобщението на организаторите на протеста.

В интернет върви оживена дискусия по отношение на информацията, че Министерството на образованието предвижда предметът „история“ да отпадне от програмата за 11-ти и 12-ти клас, да се направи цялостна промяна в броя на часовете по история и в съдържанието на учебния материал, както и че до края на месеца се очакват коментарите на учителите за промяната.

Според публикации в медиите – промените в учебната програма са част от проект „За по-висококачествено образование“. Промените предвиждат увеличаване на часовете по история в 8-ми и 10-ти клас.

Учители протестират срещу това, че в гимназиалния курс българската история се появява в учебния план епизодично, според тях и недостатъчно.

От Министерството на образованието обясниха, че промените в програмите няма да влязат в сила преди да бъде приет новият закон за училищното обучение./cross.bg

Коментари

коментара