c5415658bdabc16a028e35ec312dc86aПри неуспешен опит за кражба беше счупена урната, съхраняваща останките на Зигмунд Фройд. Служители на крематориума в Лондон, където се съхранявала тя, открили съда от Древна Гърция, който датира от около 300 г. пр. Хр., на парчета. Това се случило в новогодишната нощ – 31 декември срещу 1 януари.

Урната с праха на бащата на психоанализата и неговата съпруга Марта Бернайс е била достъпна  да се види свободно от момента на кремирането на Фройд през 1939 г. Останките на вдовицата му са добавени през 1951 г., когато и тя умира.

Урната, подобно на популярния диван в кабинета на Фройд, е била подарък от негова пациентка аристократка. Знаейки за неговия интерес към Древна Гърция, принцеса Мари Бонапарт, прапраплеменница на Наполеон, му я подарява. Тя самата е била психоаналитик и използва положението си, за да измъкне Фройд от Виена през 1938 г., когато влиянието на нацистите става все по-осезаемо.

Детектив Даниел Кандлър коментира: „Дори да оставим настрана финансовата стойност на тази незаменима урна и историческото й значение, да опиташ да откраднеш предмет, в който са останките на човек, е отвъд моите представи“. Лондонската полиция продължава работа по случая.

източник: агенция „Крос

Коментари

коментара