jitelite-na-pompeij-si-pohapvali-jirafi-predi-izrigvaneto-na-vezuviij-188674

Преди 20 века спящото чудовище Везувий изпепелява античен Помпей.

През далечната 62 г. (с.х.) , добре устроеният град Помпей бива разтърсен от силно заметресение. Помпейците гледали с ужас съборените си къщи и купчината руини, в които градът им се е превърнал.
С упоритост и постоянство, те се захванали да възстановят разрушения си дом и да възобновят търговските функции на града. С наново изградените храмове и почти възвърналият се нормален ритъм, помпейците престанали да си задават въпроса с какво били ядосали Боговете, че да ги накажат така. Точно тогава дошла истинската катастрофа. На 24 август 79 г. , жаркото слънце на Помпей за секунди било закрито от зловещ черен облак, а яркото му синьо небе – озарено от ярки пламъци, които се издигнали нагоре с бясна скорост. Земята се разлюляла, но това било само предизвестие за предстоящия апокалипсис. Над целия град се изсипал порой от дребни камъни и вряла кал , която изпичала и вкаменявала всяка мърдаща твар. Тези които били в домовете си или на закрито , умирали от отровния прах или от срутилите се от тежестта покриви. Никой не оцелял. Настъпила пълна тъмнина.

images

20 столетия по-късно, градът възкръснал изпод ръцете на археолозите.

Никой не е предполагал, че Везувий може да прояви характер. Той е бил смятан за изгаснал вулкан, а древните му обитатели били накичили по раменете му китни лозя, без да са предполагали, че спящото чудовище ще се събуди. Апокалиптичният кошмар продължил три дни, след което настъпили 19 века мълчание. Градовете в подножието му били възстановени почти на същото място, с изключение на Помпей. Хората се страхували, че над него тегнело проклятие. И така, останките на древния град потънали в забрава.
През 1860 г. археологът Джузепе Фиорели се захванал пръв да направи систематични разкопки на мястото, като излял гипс в пространството, останало от разтопените органични вещества. Изпод отливките пред смаяният му поглед, възкръсвал напълно запазен град. Имало тела на хора и животни, растения, различни предмети и постройки. Под надслагванията се подавали пъстри рисунки и вещи от бита. Сякаш целта на вулкана е била да замрази античния град, за да го покаже на хората от 19 и 20 век.

 

Коментари

коментара