5d009931f72101e42849739f5c25ec6bДвама пилоти са управлявали самолет Beechcraft Air C-90, носейки компютъризираните очила на Google, пише Motherboard. По думите им това е “първият асистиран от Google Glass полет”, въпреки че вече са известни и други подобни опити.
Пилотите са виждали на дисплея на умните очила информацията от проверката на сигурността преди полета, както и картите за навигация и данните за метеорологичната обстановка по време на летенето.
Това може да бъде преломен момент за авиационната индурстрия, която дискутира ползите от използването на Google Glass и други устройства за добавена реалност. Полетът с носимата технология е проведен от Европейския колеж за въздухоплаване “Адвентия” като част от “Ден на пилотски иновации”. След събитието колежът е публикувал изявление, в което обобщава ползите от използването на очилата. В него се отбелязва, че пилотите могат да следят информацията за координатите, климатичните условия и др., без да откъсват вниманието си от управлението на самолета. Оказва се, че има възможност и за спестяване на разходи. Според “Адвентия” дигиталният екран може да спести 150 000 евро и 60 кг. товар на година, като се избегне носенето на информация на хартиен носител на борда на самолетите. Устройството би могло да направи по-ефективно и обучението на пилоти, предоставяйки данни в реално време в пилотската кабина.
Мобилното приложение за полета е разработено от компанията Droiders, която е официален разработчик на Google, списъците за проверка са взаимствани от приложението, използвано от Медицинския факултет на Станфордския университет при хирургически операции.

Превод и редакция: Екатерина Антонова /focus-news.net

 

Коментари

коментара