a00bb508ac3a8237d57e54a7922dbc8b (1)Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с цветовете на украинското знаме – жълто и синьо, и надписите „Слава за Украйна“ и „Капутин“ тази сутрин.

Изразът на подкрепа идва след поредния критичен ден в Киев, в който на практика Източна Украйна обяви, че се отцепва, а в западната част на страната президентът Виктор Янукович беше свален от власт.

Очакването, че днес сутринта пред паметника ще дойдат хора, които ще почетат с цветя Деня на Червената армия предизвика и организирането на протест през социалната мрежа Фейсбук.

Пред паметника се събраха група граждани и представители на „Ранобудните студенти“, решени да попречат на честването, но хора, които да поднасят цветя и венци в чест на Съветската армия нямаше.

Това е поредният случай в рамките на по-малко от две години, когато паметникът в центъра на столицата бива оцветен по различни начини. Първият беше акцията „В крак с времето“, когато скулптурните композиции бяха превърнати в популярни герои от комикс поредици. Другото запомнящо се превъплъщение беше по повод годишнината от нахлуването на съветските войски в Прага. Тогава паметникът беше боядисан в розово и с надпис на чешки за извинение.

Снимки: Булфото, всички права запазени

cross.bg

Коментари

коментара