изтеглен файл

Светът след BMW Серия 2 Active Tourer вече няма да е същият. След дълги години отбягване на теми като ван, предно задвижване и напречен двигател баварците най-накрая склониха да предложат семеен модел. Естествено той никога няма да бъде наричан ван, а турер, подобно на В-слас и R-клас при Mercedes.

Разбира се, Серия 2 Active Tourer е изграден по начина, по който BMW умеят най-добре – с динамика, стил и елегантност. Дизайнът следва идеите от концепцията, дължината е 4342 мм, широчината 1800 мм, а височината 1555 мм. В комбинация с тази концепция дългото междуосие от 2670 мм и по-високата линия на покрива позволяват оптимално оползотворяване на интериора. Множеството поставки и опционалната сгъваема облегалка на седалката до водача гарантират високата гъвкавост на обмислената концепция за оползотворяване на пространството.
Особено късият преден надвес е напълно нетипичен за автомобил с предно задвижване и е класически елемент за BMW също като късия заден надвес, дългото междуосие, извивката на Хофмайстер на задния прозорец или L-образните задни светлини.

Гъвкавият багажник с вместимост от 468 до 1510 л и сгъваемата серийно в съотношение 40:20:40 сгъваема облегалка на задната седалка гарантират висока пригодност за всекидневието. Багажникът може да се ползва гъвкаво благодарение на регулируемата надлъжно задна седалка, като в зависимост от нуждите може да се повиши мястото за коленете или вместимостта на багажника. Хитроумен детайл е сгъваемият под на багажника, под който е разположено практично мултифункционално отделение за вещи. Изключително лесният достъп до задната част се гарантира от голям, широк и отварящ се високо заден капак. По желание той се отваря и затваря автоматично или може да се управлява особено комфортно с жест с крак с помощта на Smart Opener.

При въвеждането на пазара на новото BMW Серия 2 Active Tourer то ще се предлага с три мощни, леки и икономични три- и четирицилиндрови двигателя от най-ново поколение. Оборудвани са с технология BMW TwinPower Turbo и отговарят на нормата за вредни емисии EU6. Изключителната ефективност и високата мощност са типични за новия трицилиндров бензинов двигател. В BMW 218i Active Tourer (разход на гориво градски/извънградски/комбиниран: 6,1/ 4,2/ 4,9 л/ 100 км; CO2 емисии: 115 г/ км) с шестстепенна механична скоростна кутия това иновативно задвижване празнува своята премиера в модел на BMW.

Двигателят е с работен обем 1,5 литра и мощност 136 к.с., реагира спонтанно на командите с педала на газта и е изключително пъргав и еластичен. Поради особеностите на конструкцията при трицилиндровите двигатели липсват инерционни сили от първи и втори порядък. За още по-спокоен ход при всякакви обороти агрегатът на BMW е оборудван с балансиращ вал. Върховият модел при въвеждането на пазара ще бъде BMW 225i Active Tourer (разход на гориво градски/извънградски/комбиниран: 7,6/ 5,0/ 6,0 л/ 100 км; CO2 емисии: 139 г/ км). Мощността му е 231 к.с., ускорението от 0 до 100 км/ч 6,8 сек, а максималната скорост 235 км/ч. Дизеловият BMW 218d Active Tourer (разход на гориво градски/извънградски/среден: 5,0/ 3,6/ 4,1 л/ 100 км; CO2 емисии: 109 г/ км) се задвижва от четирицилиндров двигател с мощност 150 к.с. Също като двата бензинови агрегата той е член на новото семейство двигатели и развива максимален въртящ момент от 330 Нм. Той ускорява BMW 218d Active Tourer от 0 до 100 км/ ч за 8,9 сек, максималната скорост е 205 км/ч.
Агенция Speed-Press


изтеглен файл (13)

Коментари

коментара