f05d01e482d73cb219a4910be4af67f1Археолози откриха пирамида на 4600 години в Южен Египет, която е с няколко десетилетия по-стара от Хеопсовата, съобщиха световните агенции.

Стъпаловидната пирамида, строена с материали от близка кариера, е била висока 13 м по времето на създаването и. Постепенно пирамидата се е смалила до една трета от височината си и е била покрита с дълбок слой от пясък, обяснява екипът археолози, ръководен от Грегъри Маруард от Университета в Чикаго, провеждащ разкопки на мястото на древния египетски град Едфу от 2010 г.

Учените знаели за съществуването на пирамидата, но доскоро тя била погребана под пясъците, пише изданието „Лайв сайънс“. Известна е като една от „провинциалните“ пирамиди, построени в Централен и Южен Египет между 2635 и 2590 г. преди Христа.

Тези пирамиди нямат вътрешни камери и не са били предназначени за погребения, обясни екипът на конференция за египетските антики, проведена в Торонто.

Целта на тези постройки остава мистерия за учените и до днес. Най-вероятно те са служели като символични паметници, разпръснати из Египет като потвърждение на божествената сила на фараона.

Открити са ниши в пирамидата, където са се оставяли дарове от храна за боговете, край нея били погребани и деца. Пирамидата била изоставена по времето, по което е започнал строежът на Голямата пирамида в Гиза, най-старата от 7-те чудеса на света. Според една от хипотезите всички ресурси в страната били пренасочени натам, пише „24 часа“./cross.bg

Коментари

коментара