В Северна Танзания се издига сивата планина Ол Дойньо Ленгай – на езика на масаите името й означава ‘Божията планина’. Тя е действащ вулкан с височина малко над 2800 метра, която сякаш живее в сянката на намиращата се недалеч величествена планина Килиманджаро, най-високата в Африка.  На запад от планината пък се простира националният парк Серенгети. Странното при Ол Дойньо Ленгай е фактът, че вулканът не изхвърля огнена лава и дим, а калцирана сода – лава с температура 500 градуса по Целззий (около половината от тази на стандартната лава), състояща се от пепел и карбонатит. Това го прави единствения в света действащ соден вулкан. Това, което покрива върха му и изглежда като сняг, всъщност е бяла пепел. Движението на пластовете на вулкана причиняват ежедневни трусове в Танзания и съседна Кения. Взривовете често се чуват от долината и това подсказва, че вулканът е активен. Често неговите изригвания са съвсем малки и създават малки фонтани, обвити в дим и пепел.

Ol-Doinio

Лавата е твърде студена, за да бъде огнена, през деня изглежда като река от течен катран, а нощно време свети в оранжево.

Ol-Doinio1

Ol-Doinio3

В началото втвърдената лава е черна и съдържа кристали, които искрят ярко на слънцето. Съдържащите се минерали обаче бързо реагират с влагата във въздуха и съвсем скоро тя изсветлява, докато стане снежно бяла.

Ol-Doinio4 Ol-Doinio5

После бързо се стрива на прах и става толкова мека, че стъпките върху нея стават пружиниращи.

Ol-Doinio6

След около половин година от лавата е останал само жълт пясък, който се разпилява из долината, създавайки едно от най-плодородните кътчета на Африка.

Ol-Doinio7

 

Ol-Doinio9

 

Коментари

коментара