Министерството на правосъдието (МП) дава близо 10 мил. лева годишно за заплати и осигурителни вноски за работещите пенсионери в системата на ведомството. Това става ясно от писмен отговор на правосъдния министър Екатерина Захариева на въпрос на депутата от БСП-Лява България Георги Гьошев. Най-голяма част – 5 247 385 лв., отиват за заплати за служителите, придобили право на пенсия в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. 3 413 456 лв. са парите, които МП е дало за тези от Главна дирекция „Охрана“. За заплати в централната администрация на министерството пък се отделят по 247 044 лв. годишно. За заплати на работещите пенсионери в Агенцията по вписвания са дадени 74 478 лв. Централният регистър на особените залози е дал 57 212 за възнаграждения на служителите, които вече са придобили право на пенсия. Най-малко – 16 417 лв., е струвала издръжката на работещите пенсионери в Националното бюро по правна помощ.

От отговора става ясно още, че най-много – 1 154 лв. вземат пенсионерите, които работят в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Следват тези от Главна дирекция „Охрана“, които се разписват срещу 1 112 лв. средно месечно възнаграждение. 1 043 получават тези от администрацията на правосъдното министерство. Малко на 1 000 лв. пък получават тези от Централния регистър на особените залози. Средно по 639 лева вземат работещите пенсионери в Агенцията по вписвания. Най-малко – 555 лв. получават пенсионерите, които се трудят в Националното бюро за правна помощ.
Правосъдният министър Екатерина Захариева уточнява още, че общият дял за разходи във ведомството й възлиза в размер на 59,76%, а тези около 10 мил. лева отиват за издръжката на 7,40% работещи пенсионери в системата на министерството.

Източник: http://www.cross.bg/

Коментари

коментара