Норма Джийн, по-късно станала известна като Мерилин Монро е американска, чиято външност я прави сексимвол, а ранната смърт – поп-икона.

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Майка ѝ Гладис Монро-Бейкър я нарича „Норма“ в чест на любимата си актриса Норма Талмидж. Гладис казва, че баща на детето е Мартин Мортенсен, но по това време те се разделят, ето защо това бащинство се счита за съмнително. На двуседмична възраст тя е предадена на приемно семейство, при което живее шест години. На 19 юни г. Норма-Джийн се омъжва за Джим Дохърти, след което напуска училище и се премества да живее при него.

мерилин

Две години след сватбата той отива на фронта, а Норма-Джийн започва да работи в авиационна фабрика. В края на 1944 г., когато работи в „Рейдио плейн“, се появява военен фотограф, който има задължението да снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за списание, повдигащо бойния дух на войниците. Той ѝ предлага да позира за пет долара на час и тя се съгласява. В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване. В навечерието на Коледа съпругът ѝ я поставя пред избора или да бъде негова съпруга, или да се отдаде на кариерата си на фотомодел. Развеждат се на 13 септември 1946 г.

През август 1946 г. тя получава обещание да получи договор за работа като статистка в кинокомпанията „Туентиът Сенчъри-Фокс“. От студията ѝ избират и псевдонима, с който ще се прослави завинаги – Мерилин Монро. Мерилин се е казвала баба ѝ, а Монро е моминската фамилия на майка ѝ. През октомври 1948 г. излиза мюзикълът Хористките, продуциран от „Колумбия пикчърс“. Това е първият филм, в който Мерилин има реплики, и дори пее. Лентата се оказва лоша, но оценяват гласа на начинаещата актриса.

мери

Много скоро Мерилин подписва 7-годишен договор с „Туентиът Сенчъри-Фокс“ и получава главна роля във филма на Джон Хюстън „Асфалтовата джингла“. Филмът излиза по екраните през лятото на 1950 г. и става рожденият ден на Мерилин като актриса. Следват няколко филма, в които участва с незначителни роли.

Нещата не тръгват в добра посока и на Мерилин се налага да позира гола за календар. Когато намират прилика между момичето от календара и вече небезизвестната актриса, се разразява голям скандал. През 1966 г. е обявена за секссимвол на годината в САЩ. Приблизително по същото време Мерилин започва да употребява опиати.

През януари 1954 г. тя стъпва в брак с бейзболната звезда Джо Димаджо, но той посъществува само 9 месеца. А през март същата година Мерилин получава наградата за „Най-популярна актриса“. Следва участие във филма Няма по-добър бизнес от шоубизнеса. През 1955 г. Мерилин основава собствена компания – „Мерилин Монро продукшън“, в която тя е президент, собственик и владее контролния пакет от акции.

Още през 1950 г. тя се запознава с прочутия вече драматург Артът Милър, но те се разделят, за да се срещнат отново през 1955 г. По онова време той е вече разведен с 2 деца. На следващата година се женят. Това е най-продължителният брак на Мерилин – 4,5 год. Развеждат се на 20 януари г.

През 1951 г. Мерилин се запознава сДжон Кенеди, който по-късно става президент на САЩ. От 1954 до 1960 г. те са в близки интимни отношения. През цялото време Мерилин записва част от разговорите си с него в интимния си дневник. По време на разговори с приятели Кенеди е обсъждал политическите проблеми или е обяснявал някои от правителствените решения. Дневникът може би е съдържал компрометираща информация за президента и за политиката му като цяло. Ето защо той мистериозно изчезва веднага след смъртта на Мерилин.

Според официалните заключения Мерилин Монро умира на 5 август 1962 г. в Бретуд Калифорния на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни. Има поне 4 версии за смъртта ѝ.

Коментари

коментара