92a5623ce0f93983445f859a63045aadПовече от 1.23 милиарда души активно използват Facebook всеки месец, а годишното увеличение на активните потребителите на най-голямата социална мрежа се изразява в 16 процента за месечните и 22 на сто за всекидневните потребители, пише CNET. Финансово компанията също се справя добре. Рекламните приходи са нарастнали със 65 процента за една година. Финансовият пазар хареса резултатите на Facebook и цената на акциите скочи с повече от 15 процента в ранните часове на 30 януари, след като компанията обяви резултатите си предния ден. По време на обсъждането на тези резултати основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг очерта бъдещето на Facebook в следващите десет години.
Компанията очаква драматично повишаване на средните приходи на потребител в рамките на три години, дори при добавянето на няколкостотин милиона нови членове. Увеличението ще дойде от по-персонализирани и контекстуално адекватни реклами, които привличат по-ефективно вниманието.
Facebook планира да се откъсне от монолитността си, създавайки спектър от мобилни приложения, които се очаква да провокират по-дълбоко обвързване и да отстранят конкуренцията. Тази седмица социалната мрежа представи Paper, самостоятелно мобилно приложение за новини.
Същевременно Facebook се опитва да създаде следващо поколение търсачка с Graph Search и инвестициите си в областта на изкуствения интелект и невронните мрежи. Зукърбърг посочи, че скоро може да се очаква мобилна версия на Graph Search, но изграждането на Graph Search, която превръща трилиони късчета от харесвания, публикации, снимки и друго съдържание в база от знание, което се контролира гласово и интелигентно отговаря на въпроси, ще отнеме няколко години.
В рамките на 10 години Марк Зукърбърг иска да достави интернет достъп на две трети от населението на Земята, които сега не са свързани. И да ги направи членове на Facebook, разбира се.

източник: агенция „Фокус“

 

Коментари

коментара