Бебетата са едни от най-прекрасните и чисти създания. Със своя смях и сладко изражение те могат да стоплят всяко сърце. Нима има нещо по- прекрасно от това да гушнеш собственото си дете? Да гледаш как се усмихва и расте с всеки изминал ден може би е най-голямото щастие, което може да се случи на един човек. Децата правят живота ни по-смислен, изпълват го с надежда и усмивки. Бебетата са едни необикновени същества. Сигурно смятате, че познавате своя бебок отлично, но днес ще ви изненадаме с няколко любопитни факта за него. Още от първите дни вашето малко съкровище притежава умения, за които вероятно не сте и подозирали. Ето някои от тях:

1. Бебетата са единствените примати, които се усмихват на родителите си.

2. Децата се раждат с 300 кости, но щом пораснат, имат само 206.

3. Учените твърдят, че бебето безупречно разпознава аромата и гласа на своята майка, а след месеци и визуално я различава от останалите хора.

4. Новородените се появяват на бял свят със способността да плуват и да задържат въздуха си. Постепенно тези техни умения обаче започват да се притъпяват.


5. Смята се, че бебетата реагират по-добре на женските гласове, затова не е случайно, че всеки човек по навик променя тембъра си, когато се радва на новородено.

6. Смята се, че бебетата започват да възприемат родния си език още от корема на своята майка. Дори интонацията на плача на новороденото се различава в зависимост от държавата, от която е бебето. Всичко това е под влияние на езика, който чуват още в корема на майка си.

7. Чак на около 6 месеца детето може да започне да разпознава различните предмети или животни. Преди това ако види различни видове птици например, мисли, че са една и съща.

8. Мозъкът на новороденото съставлява около 10 % от общата му телесна маса. За сравнение при възрастните той обема около 2%.

9. Според проучвания около 22-25 г. е най-добрата възраст за една жена, която иска да роди. Този отрязък се нарича „периодът на плодовитостта“.

10. По време на раждането пулсът на детенцето е 180.

11. Интересен факт е, че бебетата, родени през май, тежат средно с около 200 грама повече от тези, родени през другите месеци от годината.

Коментари

коментара