Хората мислят, че ядките съдържат много калории и мазнини. Това е точно тaкa. Те наистина са много калорични и не е лесно да не преяждаме с тях. Ако все пак се въздържим от прекаляването, определено могат да бъдат важна част от здравословна диета.

soy1-480x480

 

СОЯТА е храна с редица лечебни качества. Нейните зърна са пълни с противоракови биоактивни вещества: флавоноиди, фитостерини, сапонии, ензимблокери. Особено значение имат фитоестрогените като защита от хормоналнозависимте тумори ( като рак на простатата). Соята също така понижава холестерина, регулира храносмилането, понижава кръвната захар и укрепва имунната система.

 

orehi-orehovi-jadki-otslabvane-framar

 

 

ОРЕХИТЕ ги наричат “ коледният подарък“ на здравето, тъй като са биоактивен стимулатор в най-бедния сезон. Те са сила за сърцето – ефикасни помощници срещу калцирането на артериите.Имат огромна мощ срещу злокачествените клетки. Дължат това си качество, благодарение на голямото съдържание на елагова киселина (фенолова киселина), която през последните години се радва на доста интерес сред учените-онколози.

 

 

normal-834_Chiaki-food-nut-roasted-font-b-seeds-b-font-and-nuts-font-b-pumpkin-b-font

 

 

ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ са богати на Омега-3 мастни киселини с изявено противовъзпалително действие. Те притежават свойства да поддържат здравето на сърцето и да понижават кръвното налягане . Също така, са източник на аминокиселината L – триптофан, която насърчава тялото да произвежда хормон серотонин, известен със свойствата си да подобрява настроението, да намалява симптомите на депресия и да осигурява дълготраен и спокоен сън.

 

 

 

 

Коментари

коментара