След Коледни заговезни започват Коледните пости. ( от 15 до 24 декември включително) Православната християнска култура приема многодневните пости преди големи църковни празници. Най-дълги са обаче 40-дневните  пости преди Коледа и 7 седмичните Велики пости преди Възкресение. За много хора въздържанието от храна е начин да пречистят тялото и душата си.

Причините на всеки да спазва постите са различни. Едни са силно религиозни и държат да спазят всички обичай, а за други това е прекрасна възможност да се изчистят от натрупаните токсини в тялото и да отслабнат. Каквато и да е причината обаче постите подлагат хората на истинско физическо и психическо изпитание. Те са една добра проверка за силата и волята на човек.

По време на коледното въздържание има основни правила, които трябва  да спазваме, ако искаме да изпълним всичко правилно. Тъй като темата за постите е много обширна, днес ще споменем съвсем накратко  какво е позволено да хапваме и какво не.

 

Млечните продукти са забранени, а рибата се консумира само в някои от дните.

Какво можем да ядем по време на пости

Когато изключим от менюто си месото и млечните продукти без съмнение в организма ни ще има дефицит на белтъчини. За да си ги набавим може да хапваме следните лакомства:  боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут,киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти – тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си – фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

От плодовете можете да си позволите ябълки, портокали и киви.

По време на коледните пости можете да хапвате: картофи, зелето, цвеклото, карфиола, броколи, моркови, спанак, праз,тиквата, а все още има и патладжани. Позволени са  и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб.

Макаронените продукти са особено подходящи.. стига в състава си да нямат яйца и други животински продукти.

Вече споменахме, че риба може да се консумира. На Никулден тя е задължителна. Рибите с най-високо съдържание на белтъчини са: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва.

Не забравяйте, че каквито и да са причините да постите е хубаво да ги довършите до край. Така не само ще пречистите духа и тялото си, но и ще проверите волята и характера си.

 

Коментари

коментара