Чрез съвсем обикновени добавки можем да направим храната си не само по-красива, но и много по-здравословна и вкусна.

Само две-три стръкчета от тях ни гарантират една витаминозна бомба и величествен празник за небцето.

Лимон

Този наш кисел приятел е страхотна добавка към всяко ястие. Може би много от вас не обичат кисело, но я си представете колко вкусна би станала една ароматна рибена супичка с няколко капки лимонче в нея.. Лимонът е всеизвестен със своите изцерителни свойства, които идват от високото съдържание на витамин С в него. Той може да се използва както за различни тонизиращи и освежаващи напитки, така и за овкусяването на ястия като риба и салати. Много по-здравословна би била храната ви, ако замените оцета изцяло с лимон.

Авокадо

Повечето българи не са свикнали да използват екзотични ,,добавки“ като авокадо в ястията си и залагат на традиционните гозби. Факт е обаче, че все повече кулинарни любители започнаха да добавят авокадо към салатата или основното ядене. полезните му качества са безброй, защото в него се намират множество витамини и минерали, подпомагащи нормалното функциониране на организма ни.

Магданоз

Често използвана подправка у нас. Той е ценен източник на витамините А, С и Е и освен това съдържа летливи масла и антиоксиданти. Може да бъде добавен към всякакви ястия като салати, яхнии и супи. Хубаво е термичната му обработка да не бъде много продължителна, тъй като се губят ценните му съставки.

Чесън

И обичан и мразен..чесънът си остава най-доброто средство за борба с всякакви вируси, микроби и настинки. Освен вкусен е и много полезен. А нашия екип го обожава ( поне аз, де). В него се съдържат ценни етерични масла, които премахват болестотворните бактерии от чревния тракт, той успешно понижава кръвната захар и съдържа скандално голямо количество витамин B1, както и редкия минерал селен. Единственият му недостатък е лошия аромат, кото остава след консумирането му. Гледайте да не се отдавате на страстни целувки с гадже, ако сте хапнали чесън. Ако все пак не можете да устоите на влюбения поглед на половинката ви консумирайте магданоз, за да неутрализирате мириса му.

Риган

Риганът е повече популярен като билка, но покрай популяризирането на италианските сосове започна да се използва и като подправка. В него се съдържат етерични масла и множество витамини, минерали и танини. С него можете да направите вашата пица уникално вкусна.

Коментари

коментара