Коледната  звезда е любимо цвете, което огрява празничните дни. Растението обаче е капризно и бързо загива, ако не го отглеждате правилно. Знаете ли как да изберете коледна звезда, на която ще се радвате дълго? Здравата коледна звезда трябва да е компактно растение и да е пропорционално развито спрямо съда, в който се отглежда.

За да изберете красиво, свежо цвете е важно да знаете, че е важно да бъде добре разклонено, с поне 7-8 разклонения и да бъде с къси около 1-1,5 см разстояния между листата. Не купувайте коледна звезда от павилиони или сергии, разположени навън. Отгледаното растение  може да донесе до 5 градуса температура, но само ако не е стояло продължително време навън и корените му не са повредени. Ако вземете такова цвете и го внесете  на стайна температура, има голям риск да умре. Причината за това е в гниенето на корените. Задължително трябва да проверите долната част на листата за белокрилка. Когато отглеждате коледна звезда вкъщи, никога не трябва да наливате вода в подложката на саксията.

Корените се нуждаят от кислород, а наличието на вода запушва отворите на дъното на саксията. Трябва да избягвате прекаленото поливане, тъй като дългото стоене във вода също води до загниване на корените. Поливайте капризното растение с хладка вода  около 28-30 градуса.

Коледната звезда  може да украси дома ви не само в саксия , но и в рязан цвят. В много страни по света тя се използва и за букетно цвете. Така по коледните празници могат да се намерят клонки, с които да си направят украса.

Коментари

коментара