Какви маратонки да изберете на детето

detskite-obuvki-kak-da-izberemКогато сме без обувки, хората стъпваме първо със средната част на крака и след това с петата. Това намалява силата на сблъсъка и опасността от травми.

file7379От утк следва, че с по- леки обувки се бяга доста по- бързо. Ето защо специалистите препоръчват на децата да се купуват маратонки с по- леки и по- гъвкави подметки.

Различните изследвания показват, че стъпването на средната част от стъпалата намалява удара, а това от своя страна предотвратява опасността от болки в коленните и тазобедрените стави, както и счупване на някоя от малките костици на самото стъпало.

При бягане с модерни високотехнологични детски маратонки децата обикновено стъпват първо с петата. Тогава през тялото минават ударни вълни, въпреки дбебелите и скъпи подметки. Ето защо всички учени препоръчват децата да бягат боси. Това важи не само при тичане, а когато детето си играе. Естетствено едно дете няма как да е босо по цял ден или в училище. Няма начин, ако детето ви играе на футбол с другите деца например, то да е с боси крачета. Затова, когато избирате подходящите детски маратонки, препоръчително е те да са с по- тънки подметки.

Освен това тичането на бос крак не се препоръчва за деца и изобщо за хора, които години наред са използвали маратонки с дебела подметка и са свикнали с тях и стъпват първо на петата. Най- добре е да се преминава постепенно към обувките и маратонките с по- тънки подметки.

Самата подметка трябва да е много здрава, изключително мека и устойчива на подхлъзгване. Не е задължително детските маратонки да са маркови. На първо място те трябва да са удобни както за ходене, така и за тичане.

Освен външния вид, от голямо значение и вътрешния комфорт. Маратонките не трябва да убиват никъде, а в областта на пръстите трябва да има достатъчно място, за да не се притискат и да могат свободно да се движат.

 

Коментари

коментара