/КРОСС/За литър бензин хората ще плащат не повече от лира. Не сме имали такива цени от 2008. Така че определено ще ни останат повече свободни пари, коментира за телевизия Bloomberg Алисън Бейкър, директор за петрола и газта на PricewaterhouseCoopers, цитиран от bgonair.bg.
Както от британска гледна точка, така и от гледна точка на всички, които са нетни вносители на горива, мисля, че ще станем свидетели на ускоряване на икономическия растеж.
Нашите очаквания при цена от 60 долара за барел са за допълнителен ръст на британската икономика от 2%.
Железопътните и автобусните компании се очаква, не задължително непосредствено, но все пак определено да спечелят по-ниските цени на горивата, така че те определено ще спечелят и инвестиционната общност е наясно с това.
По-евтините цени на петрола означават и по-ниски разходи за авиокомпаниите и мисля, че има очаквания, че и ваканциите ще станат по-евтини.
Определено акциите на енергийните компании понасят сериозен удар, както по отношение на доверието на инвеститорите, така и по отношение на очакванията за изплащане на дивиденти, тъй като определено паричните потоци към тях са ограничени заради ниските цени на петрола.
Има много компании, които заради бума в добива и по специално бума на шистовия петрол преразгледаха стратегиите си и се фокусираха върху новите технологии, както и върху услугите в сектора.
Сега те потенциално могат да изгубят

: Икономика Cross

Коментари

коментара