Нгоронгоро е кратер на угаснал вулкан , намиращ се в северната част на Танзания, в района на Серенгети. Според учените огромният вулкан е изригнал преди около 2 500 000 години и е угаснал преди около 250 000 години. Диаметърът на кратера е 20 километра, което го прави най-големия вулканичен кратер на Земята.

About_the_Ngoro_crater

Дъното на кратера с площ от 260 кв.км е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка и броят им е около 30 000. Кратерът Нгоронгоро е обявен за резерват и служи за убежище на много редки африкански животни. Тук се срещат 50 вида едри бозайници.

3 (1)

През 1959 г. кратерът Нгоронгоро е обявен за резерват, а през 1979 г. става част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. При създаването си резерватът е част от парка Серенгети, в който живеят и масаите – по-късно обаче, когато възникват редица конфликти, британските власти преместват племето в новосъздадения резерват.

ngorongoro-conservation-area

В Нгоронгоро се намира долината на Олдувай, наричана „Люлката на човечеството”, заради многото останки от праисторически хора, намерени тук – останки от хомо хабилис и парантропус боисеи. Археологическите изследвания в областта показват, че тя е била населена от човекоподобни още преди 3 милиона години. Днес Нгоронгоро е дом на племето масаи.

2495074217_dbb4679efa

Коментари

коментара