Готвят се машинации за предстоящия президентски вот, предупреди лидерът на АБВ и президент от 2002 до 2012 г. Георги Първанов. Той обаче би я оповестил, когато има доказателства и призова всички извън ГЕРБ да има диалог и единодействие, за да не се допуснат подобни машинации.

Ивайло Калфин ще стигне до балотаж, убеден е Първанов. Калфин е най-добрият дипломат от всички кандидати, доказал се е в сферата на иконимиката и социалната политика, той е блестящ управленец от гледна точка на познаването на администрацията. В това отношение той е на две обиколки пред останалите, изтъкна Първанов пред bTV.

Ние твърдим, че аз имам право на трети мандат, това беше прочитът на много конституционалисти извън АБВ. Но за да не вкарвам страната в констиуционен конфликт и проблем и защото смятам, че Калфин има потенциал да бъде още по-добър, аз отстъпих крачка назад, за да дам своята категорична подкрепа за него, поясни още лидерът на АБВ.

Вот на недоверие към кабинета е неуместен в рамките на кампанията за президентските избори, смята Георги Първанов. По думите му това би било начин за отвличане на вниманието от президентския дебат и скриване на кандидат-президентите.

Първанов посочи, че не са се чували с премиера Борисов, както и с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Първанов призна, че е разочарован от поведението на ген. Румен Радев. Бяхме застанали зад него, а той обърна гръб. Ние го подкрепихме мощно, далеч по-добре, отколкото в БСП, а той не се обърна да каже поне едно „Благодаря“ и „Извинявайте“, каза той.

Оценката, която постави на мандата на настоящия президент Росен Плевнелиев е слаб. Той не защити нито един национален интерес, смята Първанов.

Политикът коментира и участието на България в избора на генерален секретар на ООН.

Ако нямаше втори кандидат от България, Ирина Бокова щеше да спечели надпреварата за генерален секретар на ООН, убеден е Първанов. Според него тезата, че новият шеф на организацията ще е жена от Източна Европа е стояла, докато Кристалина Георгиева не се е включила в състезанието.

Очевидно проучването на премиера е провал, защото класирането на Кристалина Георгиева е убийствено за България. То компрометира българската дипломация и идеята Източна Европа да има свой шеф на ООН, заяви лидерът на АБВ.

 

Източник: http://www.cross.bg/

Коментари

коментара