Според легендите Венеция е възникнала от морската пяна през 421 г. По други сведения историята на Венеция води началото си от 425 г. – именно тогава населението на древния град Аквилея се е укривало по островите от нашествието на хуните на Атила. По-вероятната версия обаче е, че първите постройки са възникнали в лагуната през 568 г., по време на нашествието на Лангобардите.

City-of-Venice_10

Това е град-легенда, град-мечта – град, в който живеят спомените. Не случайно Венеция е наричана най-романтичният град в Италия и влюбените от цял свят се стремят да го посетят.

City-of-Venice_01

Градът е разположен върху 118 острова, свързани с канали, над които са построени над 400 малки и големи мостчета. В древността, обаче, тук почти е нямало мостове – само на най-тесните места са били поставяни широки дървени дъски. Първите упоменания за строителство на мостове се датират от ІХ век. Удивително е, че градът почти не се е променял – всички сгради изглеждат по същия начин, както върху платната на старите майстори, сякаш тук времето е спряло. Венеция е прекрасна по всяко време на деня и нощта, и не губи от своето великолепие, през който и сезон да я посетите.

City-of-Venice_03

City-of-Venice_07

 

Венеция е разделена на две части от така наречения Голям канал или Каналацо. Той е с дължина около 3800 метра и ширина от 28 до 73 метра. Основно транспортно средство във Венеция е гондолата – тясна, но доста издължена лодка, приспособена за предвижване по каналите. По каналите преминават също малки и големи кораби. Малките се движат главно по Големия канал и около основната част на града, докато големите са предназначени за предвижване между основната част на града и островите в лагуната.

City-of-Venice_08

Ако решите да разгледате града, най-добре ще е да се поразходите из лабиринта на венецианските улички. Според местните, по тези улички може да се стигне до всяко място в града за не повече от половин час. Дължината на града е около 4200 метра, а ширината – 2700. Той заема площ от седем квадратни километра, а заедно с площта на островите – около 13,7 кв. км. В шестте района, на които е разделен градът, живеят около 100 000 жители. В лагуната се наброяват шест големи острова, като най-знаменитият от тях е остров Лидо, известен със своите прекрасни плажове и казина.

City-of-Venice_04

City-of-Venice_06

City-of-Venice_09

Като пристигнете във Венеция, започнете екскурзията си от главния площад на града – площад Сан Марко, до който може да се стигне по Големия канал. На този площад е разположен Дворецът на дожите, който е бил седалище на управителя на Венецианската република. Сега тази сграда е основният музей на Венеция. На площада се намират още базиликата „Сан Марко“, кулата-камбанария Кампаниле, сградите на Старите и Новите Прокурации (старинни административни здания обграждащи площада) и „Златният олтар“.

City-of-Venice_02

 

Коментари

коментара