1541_bigАйфеловата кула, най-посещаваният паметник срещу заплащане на планетата, грейва днес с нов облик: след двегодишен ремонт 325-метровата „Желязна лейди“ се сдоби със слънчеви панели и вятърни генератори, предаде АФП. Реконструкцията на съоръжението в центъра на Париж е на стойност 30 млн. евро и засегна изцяло първия етаж – най-малко посещавания от трите нива до момента.Там властите са финансирали изграждането на солиден стъклен под, от който посетителите ще имат възможност да разгледат околността от 57 м височина. За да се повиши тръпката, стъклените прегради за безопасност по ръба са наклонени навън.
Инженерите, под ръководството на изтъкнатия местен архитект Моати Ривиер, са разрушили напълно и изградили отново – от стъкло, двата обширни павилиона на първия етаж. Единият ще служи за конферентна зала, а другият – приютява няколко магазина, ресторант и музей, в който на седем екрана е представена 125-годишната история на кулата.

Желанието на кметството в Париж да осъвремени звученето на най-популярния символ на града намира израз в изграждането на четири слънчеви панела с обща площ от 10 кв. Метра, които ще покриват половината от нуждата от топла вода в съоръжението. За почистване на тоалетните ще се използва главно дъждовна вода, събирана в специални нови резервоари. Два малки вятърни генератора ще произвеждат около 10 000 киловата енергия на година.

Айфеловата кула привлича около 7 млн. посетители на година, 85% от които са чужденци. През миналата година от входни такси общината прибира 73 млн. евро. Огромното здание, изградено от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж през 1889 г., се нуждае от пребоядисване на всеки 7 години, отбелязва АФП. За целта всеки път се използват над 60 тона боя.

Коментари

коментара